AİHM, 'AOÇ'de mahkeme kararları uygulanmadığı' başvurusunu kabul etti

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Mimarlar Odası Ankara Şubesi'nin Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) arazilerinde yürütülen projelerle ilgili açtığı davalarda verilen mahkeme kararlarının 'uygulanmadığı' gerekçesiyle gittiği Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), başvuruyu kabul etti. AİHM'de 46514/15 numarasıyla dosya açıldı ve Oda'dan ilgili bütün ulusal mahkeme karaları istendi. Mimarlar Odası Ankara Şubesi, AOÇ alanlarıyla ilgili bugüne kadar 67 dava açtı.

AOÇ arazisinde başta Cumhurbaşkanlığı Külliyesi olmak üzere, Ankapark ve Ankara Bulvarı yapılmasının önünü açan 1/10.000'lik Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı, Ankara 5. İdare Mahkemesi'nce 13 Temmuz 2015 tarihinde 'oy birliğiyle' iptal edilmişti. Planın iptali ile AOÇ alanlarındaki tüm projeler plansız kaldı. Ancak mahkemenin üst ölçekli planı iptal etmesine rağmen projeler devam etti, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi faaliyete geçti, Ankapark'ın yüzde 75'i bitirildi. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan ve başka dört oda başkanı Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulunarak, mahkeme kararlarının uygulanmasını istedi, AOÇ'nin kamusal yapısına vurgu yaparak 'mağdur' olduklarını ifade etti. Yüksek Mahkeme, 'kişisel mağduriyet olmadığı' gerekçesiyle talebi reddetti. Bunun üzerine Mimarlar Odası Ankara Şubesi hem kurumsal olarak hem de Başkan Candan eliyle bireysel olarak AİHM'ye başvurdu. 46514/15 numarasıyla dosya açan mahkeme, Oda'nın başvurusunu kabul etti. Oda'dan da ilgili belgeleri, mahkeme kararlarını istedi.

"ÖNEMLİ GELİŞMELERİ BİLDİRİN VE MAHKEME KARARLARINI GÖNDERİN"

AİHM'den Mimarlar Odası Ankara Şubesi'ne gönderilen yazıda, başvurunun ilk değerlendirmeyi geçtiği ve kabul edildiği belirtilerek bilgi verildi. Yazıda, başvurunun, iletilen bilgi ve belgeler ışığında Mahkeme'ye sunulacağı vurgulandı. Mahkeme'nin gerekli görmesi halinde başvurucuların da Mahkeme önüne çağrılabileceği belirtildi. Yazıda, "Ayrıca başvurunuzla ilgili önemli gelişmeleri en kısa süre içinde bildirmeniz ve gerekli tüm ulusal mahkeme kararlarını göndermeniz gerekmektedir." denildi. Oda'ya mevcut davayla ilgili olarak kullanılmak üzere bir dizi barkod etiketi gönderildi.

"AİHM DERS VERDİ"

AİHM'den gelen yazıyla ilgili şubede basın toplantısı düzenleyen Mimarlar Odası Ankara Şube yönetimi, kararı 'sevindirici' buldu. Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, mahkeme süreciyle ilgili bilgiler verdi. 1/10.000'lik Nazım İmar Planı'nın mahkemece iptal edilmesinin ardından, kararın uygulanması için Başbakanlık'a, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na, Koruma Kurulu'na, TOKİ'ye yazılı başvuruda bulunduklarını ancak kararın yok sayıldığını söyledi. Bunun üzerine Anayasa Mahkemesi'ne gittiklerini belirten Candan, buradan da 'kişisel mağduriyet olmadığı' gerekçesiyle talepleri reddedilince AİHM'ye gittiklerini vurguladı.

Candan, "Anayasa Mahkemesi ders alsın. Onların reddettiği başvuruyu AİHM kabul etti, dosyayı görüşecek. AİHM, bu kararıyla Anayasa Mahkemesi'ne ders vermiştir." diye konuştu. Hem kendisinin 'kişisel' başvurusunun hem de Oda'nın 'kurumsal' başvurusunun AİHM tarafından kabul edildiğini kaydeden Candan, bu durumun bir 'ilk' olduğunu söyledi.

Strazburg'daki avukatından aldığı bilgiye göre AİHM'nin ilk kez kurumsal bir başvuruyu kabul ettiğine dikkat çeken Candan, "AİHM'nin başvuruyu kabul etmesiyle AOÇ ve kaçak saray mücadelesi dünyanın gündemine de gelecek. Buradaki hukuksuzluğu tüm dünya görecek. Mahkeme kararlarına rağmen AOÇ'nin nasıl talan edildiğini anlatacağız." ifadelerini kullandı. CİHAN
22 Şubat 2016 13:05
DİĞER HABERLER