AİHM'nin Demirbank kararı Bank Asya ortaklarını umutlandırdı

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Demirbank'ın Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) tarafından Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) devredilmesiyle ilgili davada Türkiye aleyhine verdiği karar, Bank Asya ortaklarını umutlandırdı.

Ortakların avukatı Süleyman Taşbaş, kararın hissedarların ümidini arttırdığını dile getirdi. Taşbaş, "Demirbank kararı olumlu olup Bank Asya için emsal teşkil edecektir." dedi.


BDDK, 2000'de aldığı kararla, varlıklarının bankacılık faaliyetlerini yürütmeye yeterli olmadığı iddiası ile Demirbank'ın TMSF'ye devredilmesini kararlaştırmıştı. TMSF, bankayı 2001'de HSBC'ye satmıştı. Demirbank hissedarlarından Sema Cıngıllıoğlu ile Michael Reisner ise 2006 ve 2009'da konuyu AİHM'ye taşımıştı. Mahkemenin davacılar lehine verdiği karar, Bank Asya ortaklarını da sevindirdi. Ortaklar adına Cihan'a açıklamalarda bulunan Avukat Taşbaş, "Demirbank kararının gerekçesini görmedim ama basına yansıyan yönüyle mülkiyet hakkının ihlali, adil yargılanmanın ihlali nedeniyle haksız bulunmuş Türkiye. BDDK ve TMSF'nin Bank Asya ile ilgili kararında da bu maddeler ihlal edilmişti." ifadelerini kullandı.

Taşbaş, şöyle devam etti:

"Mülkiyet hakkımızın ihlale uğradığı, ölçülülük ilkesine aykırı davranıldığını belirttik, belirtiyoruz. Biz daha evvel Kentbank davasına temas etmiştik. Demirbank kararı da bu manada Bank Asya'ya emsal teşkil edecek gibi görünüyor. Ama ben Türkiye yargısının AİHM kararını dikkate alacağı kanısındayım. Karar verirken de gerek adil yargılanma gerek mülkiyet hakkının korunmasına gerek ölçülülüğe atıf yapacağı kanısındayım. "

Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne (AİHS) taraf olduğunu vurgulayan Süleyman Taşbaş, şunları kaydetti:

"AİHS ve AİHM kararları Türkiye için bağlayıcıdır. Dolayısıyla bu kararın Türkiye için bağlayıcı olması hasebiyle yaptırımı ortada. Bu manada AİHM kararı, Bank Asya kararına emsal teşkil edecektir. Kararın uygulanmaması Karar umut verici oldu, ortaklar için de. BDDK ve TMSF kararının gerek Anayasa'ya gerek Bankacılık Kanunu'na gerek AİHS ve AİHM kararına aykırı olduğunu belirttik. Demirbank kararı da bu iddialarımızı teyit ediyor. Bu manada karar emsal teşkil edecektir. Sevindiricidir. Karar, hissedarların ümidini arttırıyor. Arzumuz bu objektif kararların Türkiye içinde vakit kaybedilmeden uygulanmasıdır."

CİHAN
21 Temmuz 2015 17:08
DİĞER HABERLER