Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'in 1915 olaylarını soykırım olarak tanımlamayı reddettiği için İsviçre tarafından mahkum edilmesi olayında son sözü Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) söyleyecek. Nihai karar Perşembe günü Strasbourg'da açıklanacak.
AİHM'in 28 Ocak'ta Strasbourg'da tarafları dinlediği duruşmaya Perinçek ve İsviçre'nin dışında Türkiye ve Ermenistan müdahil olarak katılmıştı. Perinçek, İsviçre'nin iddia ettiği gibi Ermenistan halkına yönelik ırkçı ifadeler kullanmadığını, 1915 yılında bir katliamın yaşandığını fakat bunun soykırım olmadığını düşündüğünü söylemişti. Davaya müdahil olan Ermenistan ise 'soykırım' tezi üzerinden AİHM'i ikna etmeye çalışmıştı. Tarafları dinleyen AİHM yargıçları 15 Ekim Perşembe günü nihai kararı verecek.
DAVA'NIN SEYRİ
İsviçre-Ermenistan Derneği'nin suç duyurusunda bulunması ile açılan dava 9 Ocak 2007'da Lozan mahkemesinde görülmüş ve Perinçek suçlu bulunmuştu. Haziran 2007'de Vaud kantonu temyiz mahkemesine vurulan başvuru reddedildi. Ardından, Perinçek'in Aralık ayında federal mahkemeye yaptığı itiraz da kabul edilmedi.
Perinçek Haziran 2008'de AİHM'ye Avrupa İnsan Hakları sözleşmesinin 10. maddesinin gereği ifade özgürlüğü ihlal edildiği gerekçesi ile dava açtı. AİHM 2. Dairesi 17 Aralık 2013'te 10. maddenin ihlal edildiğine karar vererek İsviçre'yi mahkum etti. İsviçre'nin karar itiraz etmesinin ardından, büyük duruşma 28 Ocak 2015'te yapılmıştı. CİHAN