Aile hekimine Avrupa'da yılda bin 500, Türkiye'de 10 bin kişi başvuruyor

Sağlık Bakanlığı verilerine göre aile hekimliğine başvuru sayısı 2010 yılında 109 milyonken bu rakam 2014 yılında 214 milyona yükseldi. 81 ilde görev yapan aile hekimi sayısının 21 bin 384 olduğunu belirleyen Sağlık Bakanlığı verilerine göre bir aile hekimi yılda 10 bin hasta muayene ediyor. Avrupa ülkeleri ortalamasına bakıldığında ise bir aile hekimine yılda bin 500 hasta muayene oluyor. Türkiye'de bir aile hekimi Avrupa'daki bir meslektaşına oranda 6 kattan fazla çalışıyor.

Aile hekimlerinin Avrupa'daki meslektaşlarına oranla 4 kat fazla sorumluluk aldığını ifade eden Aile Hekimleri Sendikası (Aile-Sen) Başkanı ve Kahramanmaraş Aile Hekimleri Derneği (KAHED) Başkanı Dr. Lütfi Tiyekli, "Bakanlığın sağlık politikalarındaki popülist politikaları ve teşvik edilmiş hekime başvuru nedeni ile Türk aile hekimlerinin iş yükü sadece muayene oranlarına bakarsak 6 kat fazladır." dedi.

Sağlık Bakanlığı, 2014 yılı sağlık verilerini açıkladı. 2010 yılında 20 bin 185 olan aile hekimi sayısı 2014 yılında 21 bin 384'e yükseldi. Tüm sektörlerde yıllara ve kurum türlerine göre toplam hekime müracaat sayısının incelendiği bölümde vatandaşların aile hekimliğinden verem savaş dispanserine, özel polikliniklerden hastanelere kadar muayene sayılarına yer verildi.

81 ilde 2010 yılında Birinci Basamak olarak tabir edilen hastaların evde veya ayakta tedavi hizmeti aldığı merkezlere 202 milyon başvuru yapılırken bu rakam 2014 yılında 219 milyona yükseldi. Birinci basamak sağlık hizmetlerinde en yoğun çalışan birim aile hekimliği oldu. Onu sırasıyla Toplum Sağlığı Merkezleri, Verem Savaş Dispanserleri, Ana ve Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Merkezleri ve Özel Poliklinikler izledi. 2010 yılında görev yapan 20 bin 185 aile hekimine yılda 109 milyon muayene başvurusu yapıldı. Aradan geçen 4 yılda aile hekimi sayısı bin artarak 21 bir 384'e yükseldi. Muayene sayısı da 100 milyondan fazla artarak 214 milyona yükseldi. 2010 yılında bir aile hekimi yılda 5 bin 398 muayene yaptı. 4 yılda bu rakam 2 katına yakın artarak 10 bine yükseldi.

Avrupa'da bir aile hekim yılda bin 500 muayene gerçekleştirirken bu rakam Türkiye'de 10 bin. Aile hekimleri Avrupa'daki meslektaşlarına nazaran yılda 6 kat daha fazla hasta bakıyor.

Özel Tıp merkezlerine 2010 yılında başvuru sayısı 9 milyon 800 bin civarında iken bu rakam geçen yıl 28 milyonu geçti. Hastanelere ise 302 milyon olan hasta başvurusu son 4 yılda 90 milyon artarak 396 milyona yükseldi.

Aile hekimlerine Türkiye genelinde 3 bin 645 kişi düşüyor. Aktif Çalışan Aile Hekimi Başına Düşen Nüfus rakamları incelendiğinde İstanbul'da bir aile hekimine 3 bin 925 kişi, Güney Doğu Anadolu'da 3 bin 722, Batı Anadolu'da 3 bin 705, Orta Doğu Anadolu'da 3 bin 645, Batı Marmara'da 3 bin 643, Batı Karadeniz'de 3 bin 396 ve Kuzeydoğu Anadolu'da 3 bin 374 kişi düşüyor.

Yap boz tahtasına döndürülen Aile Hekimliği sistemine artık vatandaş desteği ve çalışan motivasyonunun bitme noktasına geldiğini belirten Aile Hekimleri Sendikası (Aile-Sen) Başkanı ve Kahramanmaraş Aile Hekimleri Derneği (KAHED) Başkanı Dr. Lütfi Tiyekli, "Koruyucu hekimlik döneminde vatandaş ile kurulan olumlu ilişkiler aile hekimliğinin tedavi edici hekimlik olduğu anlayışın Bakanlığa hakim olması artık kalmamıştır." ifadesini kullandı.

AİLE HEKİMLİĞİNDE NÖBET UYGULAMASINDA VATANDAŞIN BAŞVURU ORANI YÜZDE 1'İN ALTINDA

Aile hekimlerinin Avrupa'daki meslektaşlarına oranla 4 kat fazla sorumluluk aldığını ifade eden Tiyekli, "Bakanlığın sağlık politikalarındaki popülist politikaları ve teşvik edilmiş hekime başvuru nedeni ile Türk aile hekimlerinin iş yükü sadece muayene oranlarına bakarsak 6 kat fazladır. Bakanlık bunu resmi olarak bu istatistik ile kabul etmektedir. Açıkladığı veriler, sağlık istatistikleri bizim iddialarımızın doğruluğunu göstermektedir. Burada trajikomik bir duruma özellikle vurgu yapmak gerekir. Son dönem Bakanlık yönetiminin bir macera olarak başlayıp artık kuru bir inat haline gelen 'Aile Hekimliğinde Nöbet' dayatması ile ilgili veriler nedense açıklanmamaktadır. Nöbet günlerindeki hekime başvuru oranı ve sayısı Bakanlıktan resmi olarak istenmesine rağmen açıklanmamaktadır. Bu verileri de vatandaşın bilmeye hakkı vardır. Vatandaşlarımızın vergileri ile yapılanları görebilmesi lazımdır." değerlendirmesinde bulundu.

Bugün bir proje gibi ortaya konulmaya çalışılan ve kaynak israfından öteye gitmeyen 'Aile Hekimliğinde Nöbet' uygulamasında vatandaşın başvuru oranının yüzde 1'in altında olduğunu ifade eden Tiyekli, "Bu veriler aile hekimliğinde nöbetin açık bir kaynak israfı olduğunu göstermektedir. İşletmelerde verimsizliği görülünce bir günde iptal edilecek modelin devlet milletimizin kaynakları ile finanse edilmesi kabul edilemez bir durumdur. Halk desteği, uygulanabilirliği olmayan zorlama çalışma modellerinden vazgeçilmeli ve artık kaynak israfını yok edecek hastalıklar oluşmadan önlem almaya dayalı aile hekimliği sistemi kısa vadeli popülist politikalara kurban edilmemelidir." dedi. CİHAN
05 Kasım 2015 10:03
DİĞER HABERLER