Aile hekimleri iş bıraktı

ADIYAMAN (CİHAN)- Adıyaman'da aile hekimleri, cumartesi nöbeti uygulamasını protesto amacıyla bir gün iş bıraktı. 1 Nolu Aile Sağlığı Merkezi önünde Sağlık ve Sosyal Hizmetler Sendikası (SES) Adıyaman Şubesi öncüğünde bir araya gelen aile hekimleri, ellerindeki pankartlarla Sağlık Bakanlığı'nın kararına tepki gösterdi.

Hekimler adına açıklama yapan SES üyesi Ali İhsan Gündoğdu, sağlıkta dönüşüm programının en önemli ayaklarından birinin aile hekimliği uygulamasının 2005 yılında çıkarılan yönetmelikle başladığını anımsattı. Aile hekimliği uygulamasının koruyucu sağlık hizmetleri alanında faaliyet yürütmesi gerektiğini belirten Gündoğdu, "Ancak aradan geçen 9 yıla rağmen bu bir türlü gerçekleşmedi. Yönetmelik sürekli değiştirilerek vatandaşın sağlık talebi doğrudan doğruya tedavi edici hizmetlere kaydırıldı." dedi.

Gündoğdu, aile hekimlerine geçen yıl ocak ayında çalışma süresi ve mesai saatleri dışında 8 saat hastanelerin acil servislerinde nöbet tutma zorunluluğu getirildiğini ifade etti. Gündoğdu, şunları ifade etti: "9 Nisan 2014 tarihinden beri birinci basamakta çalışan emekçileri fazla çalışmaya, angaryaya karşı direniyor. Çalışan mutsuz, umutsuz. Kayıp çok fazla ve ağır oldu. Aile hekimliği düzeni ile halkın sağlığının korunması konusu önceliğini kaybetti. Aile hekimliği düzeni, toplum sağlığı hekimliği anlayışını yok etti. Hekimi, hastaya mahkum etti. Aile hekimliği düzeni, Hemşirelik Kanunu'nda ve yönetmeliğinde açıklığa kavuşturulan hemşireliği yok etti. Aile hekimliği düzeni, farklı meslekleri yok etti, hekim dışındaki farkı meslekler olan hemşire, ebe, acil tıp teknisyenin bir meslek olarak kabul edip, onlara topluca eleman deyip, hepsine niteliği çok zayıf olan aynı görevleri verdi. Aile hekimliği düzeni, çalışanları normal mesai saatlerinin dışında daha fazla sürelerle çalışma ve acil nöbetleri tutmaya zorunlu kıldı. Aile hekimliği düzeni koruyucu sağlık hizmetlerini değil muayenehaneciliği önplana çıkardı. Bu düzenin ne halkın sağlığına ne de sağlık çalışanlarının insanca yaşam mücadelesine bir katkısı yoktur.

Yetkililerden açıklama değil, halkın ve sağlık çalışanlarının taleplerine kulak vermesini ve sorunları çözecek adımları atmasını bekliyoruz. Nöbetler, esnek mesai, fazla çalışma, angarya, mobbing ve sayamadığımız bir sürü sorun aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarını mağdur etmeye devam ediyor. En kısa zamanda başta nöbetler kaldırılması olmak üzere çalışanların insanca çalışacağı bir düzenleme yapılmasını talep ediyoruz."

CİHAN
12 Şubat 2015 15:20
DİĞER HABERLER