Türk Tabipler Birliği'nin (TTB) ülke genelinde hizmet veren 21 bin 350 aile hekiminin 3 gün sürecek iş bırakma eylemi aile hekimlerince ilgi görmedi. Eyleme katılım oranının oldukça düşük olduğuna dikkat çeken Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Başkanı Dr. Murat Girginer, "TTB, sahanın gerçek sahipleri aile hekimleri ve bunların dernek ve federasyonuna sormadan böyle bir zorlama karar aldı. Biz, onlarla 11 Mayıs günü yaptığımız görüşmelerde sadece aile hekimlerinin iş bırakmasını kapsayan bir eylemi uygun görmediğimizi söyledik. TTB, sadece halkın mağdur olması üzerinden giden bir politika yapıyor." dedi.
TTB, aile hekimlerinin 20-21-22 Mayıs günleri iş üretmeyeceğini deklare etmişti. Sabahın erken saatlerinden itibaren Bursa'da aile sağlığı merkezlerinde görev yapan aile hekimleri mesaiye geldi. Hastalarına bakan, hekimler, eylem çağrısına uymadı. Eylemin karşılık bulmadığını belirten Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Başkanı Dr. Murat Girginer, şunları kaydetti: "TTB, sahanın gerçek sahipleri aile hekimleri ve bunların dernek ve federasyonlarını sormadan böyle bir zorlama karar aldı. Biz, onlarla 11 Mayıs günü yaptığımız görüşmelerde sadece aile hekimlerinin iş bırakmasını kapsayan bir eylemi uygun görmediğimi kendilerine ilettik. Aile hekimleri üzerinden kimsenin siyaset yapmasını istemiyoruz. Biz, 15 bin üyemizle Cumartesi günleri nöbete gitmeme eylemlerini sürdürüyoruz. Kendi derneklerimizle yaptığımız toplantılarda asıl sahip çıkmamız gerekenin bu eylemler olduğunu arkadaşlarımız ortaya koydu. TTB, zorlama karar aldı, bu eyleme katılmıyoruz. Cumartesi eylemlerine devam ediyoruz. Yüzde 65 gibi başarımız var. Üç hekimin ikisi Cumartesi nöbetine gitmiyor. TTB, sadece halkın mağdur olması üzerinden giden bir politika yapıyor. İş bırakarak yanlış karar aldık. Gerçekten ses getirecek eylem düşünüyorlarsa ikinci ve üçüncü basamakla birlikte iş bırakma yapabilirlerdi. Onların meslek örgütlerine sormadan karar aldık, biz eyleme katılmadık."
BAZI İLLERDE VALİLER SORUŞTURMALARI İPTAL EDİYOR BAZILARINI ONAYLIYOR,
Ülke genelinde 6 bin 700 aile sağlığı merkezinde 21 bin 350 aile hekiminin görev yaptığını belirten Dr. Girginer, Cumartesi günleri nöbete gitmeyen aile hekimlerine yönelik soruşturmaların ne boyutta olduğunu da anlattı. Girginer, şunları söyledi: "Hekim arkadaşlarımıza yönelik soruşturmalar geliyor, birçok ilde verilen ceza puanlarına karşı valilerin iptal kararları var, bazı valiler onaylıyor. Biz federasyon olarak arkadaşlarımıza hukuki destek sunmayı sürdürüyoruz. Anayasa Mahkemesi'nin 30 aralık günü verdiği kararda, meslek örgütleri ve sendikaların yaptığı çağrıya uyup iş bırakmanın hak olduğu söyleniyor. Sendikaların çağrısına uyup iş bırakan hekimler rahat olsunlar, Anayasa'nın 51. maddesine göre, bu eyleme katılan arkadaşlarımıza herhangi bir ceza verilmesi mümkün değil."
CİHAN