AK Partili Abdülhamit Gül: Yürütmede belirsizlik söz konusu

AK Parti Gaziantep Milletvekili Abdülhamit Gül, yürütmede belirsizliğin söz konusu olduğunu söyledi. Bu belirsizliğin giderilmesi amacıyla istikrarlı bir siyasal yönetim anlamında meselenin konuşulmasının gerektiğini dile getiren Gül, "Muhalefet partilerinin sisteme yönelik önerileri varsa parlamenter sistem eğer çok iyiyse bunlar izah edecekler. Biz de başkanlık sistemini masaya getireceğiz, önerilerimizi sunacağız. Türkiye'nin siyasi, ekonomik istikrarı açısından çok önemli olduğunu görüyoruz." dedi.

AK Parti Gaziantep Milletvekili Abdülhamit Gül, Anayasa Uzlaşma Komisyonu toplantısı öncesinde basın açıklaması yaptı. Bugünkü toplantıda usul ve esaslarının konuşulacağını kaydeden Gül, "Yeni Anayasa yapımına yönelik uzlaşma mutabakat komisyonu ile ilgili 4 partinin önerileri çerçevesinde yol haritamızı belirleyeceğiz." açıklamasında bulundu.

1982 Anayasası'nı değiştirmek ve makyaj yapmak için bir araya gelmediklerini aktaran Gül, toplumun kendilerinden yeni anayasa beklediklerini aktardı. Şu an mevcut anayasadan bağımsız inşa haklarına dayalı çoğulcu özgürlükleri artıcı ve hükümet sistemi olarak 3 tane demokratik sistemin var olduğunu söyleyen Gül, konuşmasına şu şekilde devam etti: "Demokratik sistem, parlamenter sistem ve yarı başkanlık sistemi. Bunlarla ilgili konuların konuşulması doğaldır, gereklidir. Türkiye'de sistem değişikliği ihtiyacı vardır. 2007'de yapılan referandumla Cumhurbaşkanının seçim kararı Türkiye'de sistem değişikliğini ortaya çıkarmıştır. Şu anda bir yürütmede bir belirsiz söz konusu. Bu belirsizliğin giderilmesiyle amacıyla istikrarlı bir siyasal yönetim anlamında meselenin konuşulması lazım. Muhalefet partilerinin sisteme yönelik önerileri varsa parlamenter sistem eğer çok iyiyse bunları izah edecekler. Biz de başkanlık sistemini masaya getireceğiz, önerilerimizi sunacağız. Türkiye'nin siyasi, ekonomik istikrarı açısından çok önemli olduğunu görüyoruz. 7 Haziran tablosu bunu ortaya koymuştur. Parlamenter sistem Türkiye'nin gelişmişliğini, Türkiye'nin demokratik kazanımlarını artık taşıyamamakta. Bu nedenle bizim birçok konuyla beraber sistem anlamında üniter yapıyı koruyan asla federal sisteme kapı aralamayacak bir şekilde üniter sistemi koruyan ama hükümet sistemi olarak da bir başkanlık sistemini Türkiye için bir zaruret olarak görüyoruz. Bunu da arz edeceğiz. Umarız ki güzel bir uzlaşma gerçekleşir."

CİHAN
10 Şubat 2016 16:27
DİĞER HABERLER