AK Partili Özkaya, Türkiye'nin yol haritası için başkanlık sistemi istedi

AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya, Türkiye'nin yol haritasına bakılarak uzun vade için yöntem belirlemesi gerektiğini söyledi. Özkaya, "Biz bunun başkanlık sistemi olması gerektiği kanaatindeyiz." dedi.

Sosyal Demokrat Avukatlar Derneği ile Friedrich Ebert Stiftung Derneği, Ankara Barosu eğitim Merkezi'nde 'Başkanlık Sistemi' paneli düzenledi. Panele AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya, MHP Bursa Milletvekili Kadir Koçdemir, HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar, CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan ve davetliler katıldı. Panelde konuşan AK Parti Milletvekili Ali Özkaya, başkanlık sistemini savundu. Bugün belki cumhurbaşkanı ile başbakanın aynı siyasal gelenekten geldiği için ciddi bir sürtüşme olmadığını ifade eden Özkaya, konuşmasına şu şekilde devam etti: "Yarın, bugünkü seçim sistemimiz ve bugünkü partilerin sayısı ve yüzde 10 seçim barajı görüldüğünde, bunun düşürülmesi dikkate alınıldığında böyle husus meydana gelirse Türkiye'nin mutlak suretle koalisyonlarla yürütüleceği koalisyonların olduğu dönemde cumhurbaşkanlarının yüzde 50+1 en azından birinci olmasa bile ikinci turda seçileceği bir ortamda başbakanların yüzde 20 oyla seçildiği bir hükümet sistemini yürütmek bu iki sistemi beraberce telafi edip ülkenin etrafındaki büyük savaşlar istikrarsızlıklar dikkate aldığımızda böyle bir yönetim modelini Türkiye'de devam ettirmemizin çok kolay olmadığını düşünüyorum."

Tarihsel olarak talihsiz süreçler yaşanıldığına vurgu yapan Özkaya, Türkiye'nin yol haritasına bakılarak uzun vade için yöntem belirlenmesi gerektiğini dile getirdi. Özkaya, "Biz bunun başkanlık sistemi olması gerektiği kanaatindeyiz. Hiçbir sistem tek başına ve mutlak olarak insanların ve toplumların refahını sağlamaz. Sistemler toplumun tarihsel geleneklerine, kültürüne örf adetine ve o toplumdaki genel konsensüse bağlı olarak oluşur. Eğer biz sistemi doğru işletirsek toplumunda genel kanaatlerine uygunsa o sistemde daha hızlı kalkınır ve daha mutlu yaşarız." diye konuştu.

Parlamenter sistemlerdeki iktidar partisinin parlamentonun da mutlak hakimi olduğunu kaydeden Özkaya, parlamentonun üç temel fonksiyonu olduğunu hatırlattı. Yasama faaliyeti yapmak, bütçeyi çıkartmak ve denetlemek olduğunu kaydeden Özkaya, "Bugün yasama faaliyetleri parlamenter sistemde yüzde 98'i kanun tasarısı. Yüzde 2'si kanun teklifi, yüzde 2 partilerin esasen istediği ancak toplumsal tepki nedeniyle vermeye cesaret edemediği bir milletvekili arkadaşına versin diye verdiği kanun teklifleridir. İktidardaki partinin oluşturduğu kanunlar, kanun tasarısı olarak komisyondan geçmektedir. Yasamanın gündemi ve yasamaya gelen kanunlarda başbakanın ve hükümet partisinin mutlak bir yetkisi var." şeklinde konuştu.
Cihan CİHAN
24 Mart 2016 16:59
DİĞER HABERLER