Başta CHP lideri Kılıçdaroğlu olmak üzere siyasetçi, akademisyen ve gazetecilere yönelik hakaret ve küfürleriyle gündeme gelen ‘@esatce’ rumuzlu ‘AK Troll’ yargıdan kaçırılıyor.
Video: Arşiv
Saray ile bağlantılı olduğu iddia edilen troll hakkında, bir gazetecinin şikayetiyle açılan dava süresince 6 hakim değişti.
Şahıs somut delillere rağmen devreye sokulan bilirkişi raporuyla berat ettirildi.
Gazeteci Celil Sağır, 2013 yılında ‘@esatce’ rümuzlu Twitter hesabından kendisine küfür edildiği gerekçesiyle şikayetçi oldu.
Emniyet tarafından hazırlanan bilirkişi raporunda, ‘@esatce’ nin E.U. olduğu tespit edildi.
Şikayet 2014’te davaya dönüştü. Bakırköy 28. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davada ortaya konulan delillere ve sanığın söz konusu hesap ile Diyarbakır’dan paylaşımlar yapıldığı tarihte o ilde olduğunu itiraf etmesine rağmen yeni atanan hâkim, yeni bilirkişi raporu istedi.
Yaklaşık iki yıl süren ve 6 hâkiminin değiştiği yargılama sonunda çelişen bilirkişi raporuna dayanarak beraat verip, bir AK trollün tespitini engellenmiş oldu.
Emniyetteki ilk ifadesinde aktif olarak Twitter’ı kullanmadığını savunarak, suçlamaları kabul etmeyen E.U., telefonunu tuvalete düşürdüğü için 10 gündür yeni bir telefon ve ‘@esatreis’ kullanıcı adını kullandığını söyledi. Buna rağmen İstanbul Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nün yeni telefonu üzerinden hazırladığı bilirkişi raporunda, E.U.’nun kullandığı telefonda ‘@esatce’ ‘nin yanı sıra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın danışmanı Mustafa Varank’a ait ‘@varank’ ile AKP’ye yakın ‘@eminimsi’ hesaplarının ziyaret edildiği, kullanıcı sözlüğünde ise 3 kez ‘@esatce’nin yer aldığı kaydedildi. Dava sürecinde ise ‘@esatce’ hesabından yapılan ve E.U.’nun nüfusta kayıtlı olduğu Çankırı ili Çerkeş ilçesine dair çok sayıda paylaşım delil olarak mahkemeye sunuldu.
Celil Sağır’ın avukatı Hasan Günaydın 20 Ekim 2015 tarihli duruşmada, @esatce hesabından 16 Kasım 2013’te Diyarbakır’dan paylaşımlar yapıldığını hatırlatarak; E.U.’ya o tarihte Diyarbakır’da olup olmadığını sordu. Sanık E.U da o tarihte Diyarbakır’da olduğunu itiraf etti. Tüm bu delillere rağmen yeni atanan hâkim, yeni bilirkişi raporu talebinde bulundu. İstanbul Adliyeleri Bilirkişisi tarafından hazırlanan raporun giriş kısmında, “Sanık E.U’nun telefonunda ‘@esatce’ profilinin ziyaret edildiğine, paylaşımları, fotoğrafları ve takipçilerine bakıldığına ve yine web geçmişi incelendiğinde ‘esatce’ ibaresinin kayıtlı olduğunun” tespit edildiği belirtiliyor.
Deliller görmezden gelindi
Sonuç kısmında ise, “Twitter adlı paylaşım uygulamasında sanık şahısla özdeşleşen bilgilerin (doğum yeri-memleketi- Çankırılı-Çerkeşli gibi ve esatçe: örneğin -esatçerkeş- gibi düşünülmüş olan Twitter rumuzu) Twitter paylaşımlarında kullanılmış olduğunu görüldüğü…” de belirtilmesine rağmen, ‘@esatce’ kullancı adı ile giriş yapılmadığından “sanığın bahse konu dosya içeriğindeki bulunan verilerden iddia edilen suçu işlemiş olamayacağı” görüşü belirtildi. Diğer bütün delil ve itirafları gözardı eden mahkeme, 24 Mayıs 2016 tarihli kararıyla sanım E.U’nun beratine hükmetti. Bilirkişi raporuna itirazda bulunan Avukat Günaydın, 21 Haziran 2016’da Yargıtay’a temyiz başvurusunda bulunduklarını söyledi.
Birileri kendilerini sağlama almak istiyor
Gazeteci Celil Sağır, güçlü delillere rağmen E.U.’nun beraat ettirilmesine tepki göstererek, “Söz konusu @esatce hesabının Twitter üzerinde Cumhurbaşkanı’nın danışmanlarıyla paslaştığı herkesin malumu. Sanırım birileri meselenin kendilerine ulaşmasını istemedi.” ifadelerini kullandı. Söz konusu ‘@esatce’ hesabından CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, MHP lideri Devlet Bahçeli ve diğer birçok siyasetçi, akademisyen ve gazeteciye ağır küfürler edildiğine dikkat çeken Sağır, “Umarım bu hukuk garabeti Yargıtay’dan döner ve troll hadisesinden ibretlik bir ceza çıkar.” diye ekledi.