Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Silvikültür Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sinan Güner, ormancılara ağaç ve insan ilişkisini anlattı. Doç. Dr. Güner, "Ağaç çocuğa beşiktir, insanın evidir, evinin kapısıdır, penceresidir, kalemdir, defterdir, okuduğu gazetedir, dergidir, soluduğu oksijendir, koruduğu topraktır, vatandır, öldüğünde tabuttur, mertektir." dedi.
Bursa Orman Bölge Müdürlüğünde düzenlenen "Ağaç ve İnsan" konulu panelde konuşan Doç. Dr. Güner, günümüz insanının ağaçla kendi arasında irtibat kurmakta zorlandığını dile getirdi. Güner, şöyle konuştu: "Ama aslında ağaç, çocuğa beşiktir, insanın evidir, evinin kapısıdır, penceresidir. Okulunda kalemdir, defterdir. Okuduğu gazetedir, dergidir. Soluduğu oksijendir, koruduğu topraktır, vatandır. Öldüğünde tabuttur, mertektir. Ağaç, insanoğlunun beşikten mezara kadar hayatının her anında muhtaç olduğu, bir nimettir. Ağaç ve insan arasında hem maddi hem de hissi benzerlikler vardır. Ağaçların hayat tarzı insanların hayatına fazlasıyla benzer."
Güner, bu benzerlikleri şöyle ifade etti: "İnsanlar ve ağaçların dolaşım sistemi, embriyo yapısı, gelişme çağları, çevresiyle ilişkileri ve birliktelikleri, süksesyon, rekabet, yardımlaşma ve kalite sınıfları gibi konularda birbirlerinden farklılıkları yoktur. Fazlasıyla birbirlerine benzer yönleri bulunuyor. İnsanoğlu akıl sahibidir, konuşur hareket eder. İnsanlar, ağaçları kalp gözü ile dinleyebilseler, onların da aralarında konuştuklarını duyarlar, hareket ettiklerini görürler. İnsanoğlunun ağaçlardan tek farkı, biraz daha fazla akıl sahibi olmalarıdır. Aklı ile hareket ettikleri takdirde; kendisine hizmet etmesi için yaratılmış olan, kendisinden daha fazla yaşayan, ve aslında kendisinden çokta farklı olmayan ağaçların kıymetini bilir, ona göre hareket ederler. Ona göre plan-program yaparlar."
CİHAN