Akasya ağaçlarını vinçle söküp başka yere naklettiler

Bursa'da, bir derenin ıslah edilmesi ve yeni yolun açılması çalışmaları kapsamında akasya ağaçları iş makinesi ve vinç yardımıyla topraktan adeta koparılarak başka bir yere nakledildi. Yaz mevsiminde yapılan bu çalışma, temmuz ayında akasya ağaçlarının nakledildiği yerde tutup tutmaması tartışmalarını da beraberinde getirdi. Bazı uzmanlar nakledildiği yerde tutacağını belirtirken, bazı uzmanlar ise sökümün topraktaki kılcal köklerine zarar vermeden etrafındaki toprakla birlikte yapılması bu işe uygun bir söküm aracıyla yapılması gerektiğini, aksi halde bu yaz mevsiminde kolaylıkla kuruyabileceğini ifade etti.

Bursa Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı tarafından yürütülen Alman Kanalı Çevre Düzenleme İnşaatı ile Ulaşım Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında Osmangazi ilçesi Yunuseli Yolu Fuat Kuşçuoğlu Caddesi üzerindeki yol da genişletiliyor. Yıllar önce iki şeridi alt tarafta, gidiş istikametindeki iki şeridi de yaklaşık 2 metre yükseklikte bulunan yol, Alman Kanalı projesiyle çift şeride düşmüştü. Derenin ıslah çalışmaları kapsamında kapatılan yolun şu anda kullanılan yoldan 2 metre yüksek olması üzerine Bursa Büyükşehir Belediyesi kolları sıvadı. Bölgenin cazibe merkezi olmasını hedefleyen belediye, kapalı olan çift şeritli yolun proje kapsamında yaklaşık 2 metre düşürülmesi için çalışmalarına başladı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi Park Bahçeler Müdürlüğü ekipleri, yol boyunca dikili bulunan dere kenarındaki yaklaşık 200 akasya ağacını kökünden sökerek kamyonlarla bir başka yere naklediyor. Günde ortalama 7 ağaç iş makinesi ve vinç yardımıyla sökülerek Küçükbalıklı Mahallesi'ndeki yeşillik alanda günler öncesinden hazırlanmış ve içi su dolu çukurlara dikiliyor. Yetkililer, proj ekapsamında dere kenarına yeni ağaç dikimi yapılacağını söyledi.

'BU MEVSİMDE AKASYA SÖKÜLMEZ'

Nakil operasyonunu değerlendiren uzmanlar ise görüş ayrılığına düştü. Bazı uzmanlar, 'arsız' olarak nitelendirdikleri akasya ağaçlarının nakil sonrası kolaylıkla tutabileceğini, bazı uzmanlar ise sıcak mevsimde nakledilen akasya ağacının tutmayacağı görüşünde.

Bir peyzaj firmasında görev yapan Ziraat Mühendisi Yalçın Yoğurtçu, kalınlığı belirli seviyeye gelen akasyaların yeni taşındıkları yerde tutmayacağını öne sürdü. Ziraat Mühendisi Yalçın Yoğurtçu, şunları kaydetti: "Bu mevsimde sökülecek ağacın özel söküm makinesiyle sökülmesi gerekir. Sökülecek kısımdaki kök kesinlikle dağılmamalı, kılcal kökler bir arada, dağılmadan, toplu şekilde alınmalıdır. O da söküm makinesiyle mümkün olmaktadır. Aksi taktirde bu sıcaklarda bu kurallar dışında her bitki tutmaz, kılcal kökleri dağılırsa bitkiyi beslemez, kurur. Ağaç bulunduğu yerdeki toprağıyla birlikte alınması lazım, gövde çapının miktarına göre alınacak toprak miktarı değişir. O kalınlıktaki akasya ağacının vinçle çıplak kökle sökülmesi mümkün değil tutmaz, çünkü tüm kılcal kökleri toprakta kalmıştır. Onu besleyecek olan kılcal köklerdir. Gövde üzerinde kalan çok az kılcal kök koca gövdeyi besleyemez, kurur. Tutup tutmayacağı, 15-20 günde sıcaklar arttıkça daha kısa zamanda kurur. Ne kadar su verirlerse versinler bitkinin yaprakları büzüşür, dökülür kurur. Toprağıyla birlikte nakledilmesi lazım. Yaprağını döktüğü zaman nakledilmelidir. Uyuduğu dönemde nakledilmeli. Bu dönemde bitki hareket etmezse su kaybı olmaz. Birinci ve ikinci ay, bahar gelmeden önce yapılmalı." CİHAN
05 Temmuz 2015 13:35
DİĞER HABERLER