Akdamar Adası'na zarar vermeye başlayan tavşanlar doğaya salındı

Akdamar Adası'na zarar vermeye başlayan tavşanlar doğaya salındı
Van'da bulunan Akdamar Adası'na geçmiş yıllarda turistlerin ilgisini çekmesi için bırakılan tavşanlar, sayıları artınca tarihi eserlere zarar vermeye başladı. Van Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü koordinatörlüğünde kurulan bir komisyon, adada sayıları 3 bini bulan tavşanları toplama kararıyla toplayıp doğaya salmaya başladı.

Bölgenin önemli turizm merkezlerinden biri olan ve üzerindeki Ermeni kilisesi ile inanç turizmine de hizmet eden Akdamar Adası'na geçmiş yıllarda 'turistlerin ilgisini çekmesi' amacıyla bırakılan ve sayıları her geçen gün artan tavşanların, tarihi eserlere ve ekosisteme verdiği zarar nedeniyle toplanması kararlaştırıldı. Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü koordinatörlüğünde kurulan bir komisyon, adada sayıları 3 bini bulan tavşanları toplama kararı aldı. Karar gereği adaya giden komisyon üyeleri, 50 tuzak kafesi tavşanların yoğun olduğu bölgelere yerleştirirken, tavşanları avlaması için de 4 puhu kuşunu adaya bıraktı. Yapılan çalışmaların ardından toplanan 350 tavşan Doğa Gözcüleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, YYÜ Yaban Hayvanları Koruma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Lokman Aslan tarafından doğaya salındı.

Tavşanların yaz boyunca aynı sistemle toplanarak doğaya salınacağını söyleyen YYÜ Yaban Hayvanları Koruma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Lokman Aslan, "Tavşanlar adada büyük zararlara yol açtı. Şu anda tarihi kilise de tehlikede. Tavşanların ağaç köklerini ve bitkileri yemesi nedeniyle de adada yeşil alanlar yok oluyor. Şuana kadar 350 tavşanı kafes yöntemiyle yakaladık. Yakalanan tavşanlar. Yiyecek bulabilecekleri ve barınacakları alanlara bırakılıyor." dedi.
CİHAN
16 Nisan 2015 12:31
DİĞER HABERLER