Akdeniz dünyanın en büyük mezarlığı oldu; 2 yılda 7 bin göçmen denizde öldü

İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürü Atilla Toros, TBMM Mülteci Hakları Alt Komisyonu'na sunum yaptı. TBMM Mülteci Hakları Alt Komisyonu Başkanı AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu, Akdeniz'in bugün dünyanın en büyük mezarlıklarından birisi olduğunu söyledi. İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürü Atilla Toros ise 2014-2015 yıllarında Akdeniz'de hayatını kaybeden göçmenlerle ilgili istatistiki bilgiler verdi. Toros'un sunumunda yer alan bilgilere göre 2014 yılında 3 bin 279 ve 2015 yılında ise 3 bin 771 olmak üzere sadece 2 yılda 7 bin 50 göçmen hayatını kaybetti.

TBMM Mülteci Hakları Alt Komisyonu AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu başkanlığında toplandı. Komisyona İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürü Atilla Toros ve beraberindeki heyet sunum yaptı. Son yıllarda ciddi bir mülteci akımı olduğunu belirten Uslu, "Cumhuriyet kurulduğundan 2010 yılına kadar 2,1 milyon sığınmacı ülkemize mülteci olarak geldi. 2011 sonrasında yoğun bir akım oldu. Özellikle Suriye'deki olaylar sonrası ülkemize yaklaşık 2,5 milyon mülteci var." dedi.

Türkiye'de mültecilerin durumları, uygulamalar ve bu konudaki zayıf ve kuvvetli yanların incelenmesi için alt komisyon kurulduğunu kaydeden Uslu, "Komisyonda kamu kuruluşlarını dinleyeceğiz. Göç İdaresi ve AFAD'ı dinleyeceğiz. Sağlık Bakanlığı ve güvenlik kuvvetlerimizi dinleyeceğiz. Sivil toplum kuruluşlarını dinleyeceğiz. Kampları, geri gönderme merkezlerini ve sığınma merkezlerini inceleyeceğiz. Yalnızca kampları değil İzmir ve Edirne'de çok sayıda sığınmacı Avrupa'ya geçmek için bekliyor, bazen de Akdeniz'de boğuluyor. Akdeniz bugün dünyanın en büyük mezarlıklarından birisi." diye konuştu.

MHP Osmaniye Milletvekili Ruhi Ersoy, bu sorunun milli seferberlik anlayışıyla çözülmesi gerektiğini anlattı. Bu komisyonun siyasal bir komisyon olduğunun göz önünde bulundurulması gerektiğini anlatan Ersoy, "Sığınmacı ve mültecilerin oluşmasına neden olan sebeplerin ortadan kaldırılması ve bu konudaki tedbirlerin alınması gerektiğine dikkat çekilmeli. Sebepleri ortadan kaldıracak ön alıcı uygulamada inisiyatif alıcı kararlar alınmalı. Parti olarak insan odaklı bir anlayışımız önceliktir." dedi.

Sultanahmet patlamasındaki terör örgütü mensubunun Suriye uyruklu olmasının ülkemizdeki Suriyeli misafirlerimize karşı kamuoyunda olumsuz bir algı vermesinden endişe duyduğunu kaydeden Ersoy, "Bu konunun hassasiyetle üzerinde durulması gerektiğini düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürü Atilla Toros komisyona sunum yaptı.

ÜLKEMİZDE TOPLAM 2 MİLYON 523 BİN 554 SURİYELİ BULUNUYOR

Türkiye'ye giriş yapan yabancı sayısının 35 milyon civarında olduğunu belirten Toros, "2005 yılında 20 milyon olan sayı 35 milyona kadar geldi. Kasım ayı itibariyle 34 milyon olan sayı Aralık itibariyle 35 milyonu geçecek. Bu anlamda artış trendinin yabancılar açısından da böyle olduğunu söyleyebiliriz. Çıkışlar da bir o kadar. Gelen yabancıların çoğu turist ve geliş gidişleri bu şekilde." diye konuştu.

Yasa dışı gelişlerden bahseden Toros, "Yasal yollarla girmiş olsa bile vize muafiyeti ve ikametle yasal olarak kalsalar bile yasa dışı duruma düşmeleri, vize ihlali, ikamet ihlali denilen duruma düşmeleri ya da kaçak çalışmalarının tamamına yasadışı göç diyoruz. Göçmen kaçakçılığı Türk Ceza Kanunu'nun 79. maddesinde düzenlenen bir suç. O da doğrudan doğruya ya da dolaylı olarak maddi menfaat elde etmek maksadıyla yasal olmayan yollarla bir yabancının ülkeye sokulmasına veya ülkede kalmasına, Türk vatandaşı veya yabancının yurt dışına çıkmasına imkan sağlamaktır." bilgilerini verdi. Toros, mülteci ve sığınmacılarla ilgili Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu Kanun taslağı hazırlanırken ülkede 750 bin Suriyeli'nin olduğunu ifade etti.

Türkiye'de halen 279 bin 574'ü kamplarda ve 2 milyon 255 bin 299'u kamp dışı olmak üzere toplam 2 milyon 523 bin 554 Suriyelinin bulunduğu bilgisini veren Toros, Nisan 2011-Kasım 2015 tarihleri arasında Avrupa'da iltica başvurusunda bulunan Suriyeli sayısının 813 bin 599 olduğunu söyledi.

Akdeniz'in artık bir mezarlığa dönüştüğünü belirten Toros, şöyle konuştu: "Son 5-6 yılda 20-25 bin civarında değişik rakamlardan bahsediliyor düzensiz göçmenin hayatını kaybettiğini uluslararası kuruluşların raporlarında görüyoruz. 2014'te bütün Akdeniz havzasında 3 bin 279 ve 2015 yılında 3 bin 771 düzensiz göçmenin hayatını kaybettiğini maalesef görmek mümkün. Aylan bebeğin fotoğrafı herkesi titretti ama daha öncesinde ve sonrasında Aylan bebekle beraber aslında her birinin bir dram olduğunu arz etmek istiyorum."

10 İLDE TOPLAM 25 KAMPTA 279 BİN 574 KİŞİ VAR

Konuşmaların ardından soru-cevap bölümüne geçildi. MHP'li Ruhi Ersoy, "Türkiye'de kaç kamp var, hangi bölgelerden gelenler hangi kamplara nerelere yerleştirildi ve kamplarda en çok karşılaşılan sorunlar nelerdir?" sorusunu yöneltti. Bu soruya Toros, "Kampların yönetimi konusunda bizim rolümüz yok. Kamp yönetimleri AFAD tarafından yapılıyor. İş ve işlemler onlar tarafından yürütülüyor. Biz tamamının uluslararası konumu, kayıt işlemleri, gönüllü geri dönüşleri, statü verilmesi konularını biz takip ediyoruz. Hizmetlerle alakalı kısım AFAD ve diğer bakanlıklar tarafından yürütülüyor. 10 ilde toplam 25 kampta 279 bin 574 kişi var." cevabını verdi.

Komisyon Başkanı Uslu'nun "Mültecilerin kamplara yerleştirilmesinde geldikleri yer ve etnik kökenlere göre ayrım yapılıyor mu?" sorusuna Toros, "Yerleştirmeyi AFAD ile beraberce yapıyoruz. Bu kampların bir kısmında belirli bölgelerden gelenlerin barındırıldığı ve açılan kamp durumları var, yakın olan yer ve durumları göz önünde bulunduruluyor. Dünyanın hiçbir uygulamasında 2-3 milyon kişilik bir kamp uygulaması yok bu fiziki olarak mümkün değil. Optimum eşik aşıldığında dışarıda barındırma yapılmakta. Hizmetleri AFAD ve Başbakanlıkta oluşturulan başmüşavirlik yürütüyor." diye konuştu.

Mülteci Hakları Alt Komisyonu; AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu, Ak Parti Isparta Milletvekili Sait Yüce, AK Parti Konya Milletvekili Leyla Şahin Usta, AK Parti Sakarya Milletvekili Ali İhsan Yavuz, CHP İzmir Milletvekili Zeynep Altıok, HDP Kars Milletvekili Ayhan Bilgen ve MHP Osmaniye Milletvekili Ruhi Ersoy'dan oluşuyor.
CİHAN
13 Ocak 2016 14:09
DİĞER HABERLER