Akgündüz'ün söylemleri okulunu yaktı

Hollanda'da Ahmet Akgündüz'ün okulunun adında 'üniversite' ifadesini kullanmasını engelleyecek yasa tasarısı verildi
Hollanda Parlamentosu, Türkiye'deki etnik unsurlar ve sosyal gruplarla ilgili açıklamaları tartışmaya sebep olan Prof. Dr. Ahmet Akgündüz'ün başında bulunduğu Rotterdam İslam Üniversitesi'nin de aralarında bulunduğu bazı eğitim kurumlarının artık 'üniversite' adını kullanmaması için bir yasa önerisi hazırladı. BBC Türkçe'nin haberine göre Meclis çoğunluğunun destek verdiği yasanın, gelecek hafta oylanarak kabul edilmesi bekleniyor.

Yeni düzenleme kapsamında resmi olarak üniversite sıfatı taşımayan okulların öğrencileri, öğrenim bursundan faydalanamayacak. Bu da, öğrencilerin bu okullardan ayrılmasının önünü açabilir.

Yasa önerisi, rektör Akgündüz'ün tartışmaya yol açan açıklamalarının ardından, Hollanda Eğitim Bakanı'nın Rotterdam İslam Üniversitesi'ne (UIR) müdahale edebilmesi amacıyla hazırlandı.

Sebep Gezi Parkı ve HDP'ye oy hakkındaki sözleri

Akgündüz 2013'te, Geiz Parkı protestolarına katılanları şu sözlerle tarif etmişti:
"Cami düşmanı mimarlar, komünist sendika liderleri, Müslümanları katleden Esed'ciler, Alevilikten nasibi olmayan ve o adı kullanan dinsziler. Yani kısaca Avrupaî hayat yaşayan ailelerin çocukları, Ermeniler gibi Türk ve Müslüman olmayan aile çocukları olması dikkat çekmektedir".

Akgündüz, Haziran 2015'te de "HDP'ye oy vermek isteyen Müslüman kardeşlerime!" diye başlayan bir çağrı metni yayımlamıştı.
Metinde şu ifadeler yer almıştı:
"Verdiğiniz oyla, gaylere (eşcinsellere), Ermenilere, dini değerleri yok etmek isteyenlere, ırkçılara, teröristlere, Amerika ve Avrupa'da Türkiye'ye düşman olan basın organlarına destek olacağınızı tekrar düşününüz..."

Bu açıklamaların ardından siyaset, Akgündüz'ün rektörü olduğu IUR'nin güvenilirliğini tartışmaya başladı.

Akgündüz'ün açıklamaları "nefret söylemi" eleştirilerine neden oldu

Yeni düzenlemeye göre, IUR'nin de aralarında bulunduğu bazı yüksek okulların üniversite adını kullanması da mümkün olmayacak.
Yasanın, okulların kaliteli bir eğitimin koşullarını yerine getirmesinin yanı sıra, yöneticileri de sorumsuz açıklamalardan kaçınmaya teşvik edeceği belirtildi.
Hollanda basınına göre, 300 öğrencisi bulunan IUR, dini eğitim veren bir meslek yüksekokulu ve yeni yasa ile artık üniversite ismini kullanamayacak.
Basına göre bu durum, öğrencileri de doğrudan etkileyecek. Resmi olarak üniversite olarak tanınmayan okulların öğrencileri eğitim bursundan yararlanamayacak. Bu da öğrencilerin okuldan ayrılmasının önünü açabilecek.
Üniversite adını taşımalarına rağmen yasal olarak bu vasıfları yerine getirmedikleri gerekçesiyle 40 yüksek okul adını değiştirmek zorunda kalacak.
Yasa değişikliğinin mimarlarından biri olan iktidar ortağı Liberal Sağ Parti (VVD) Milletvekili Pieter Duisenberg, amaçlarının kurumlara Hollanda değerlerini, eşitliği ve ayrımcılığa karşı sorumluluklarını hatırlatmak olduğunu söyledi.

BBC TÜRKÇE
18 Eylül 2016 16:09
DİĞER HABERLER