Akıllara zarar rakam; okuyunca inanamayacaksınız

Akıllara zarar rakam; okuyunca inanamayacaksınız
Hükümet ve ekonomi yönetiminin övündüğü Merkez Bankası döviz rezervlerinde alarm zilleri çalıyor. Brüt döviz rezervi 2012 yılından bu yana ilk kez 100 milyar doların altına indi. Merkezin net döviz pozisyonu ise 30 milyar dolara geriledi. Apple’ın kasasında 200 milyar dolar nakdi var.

Mer­kez Ban­ka­sı ve­ri­le­ri­ne gö­re 23 Ey­lül ta­ri­hi iti­ba­riy­le bi­ten haf­ta­da re­zerv­ler 117 mil­yar 931 mil­yon do­lar ol­du.

Bugün'den Mustafa Yağmurlu'nun haberine göre, bu­nun 99 mil­yar 599 mil­yon do­la­rı brüt dö­viz re­zer­vi, 18 mil­yar 332 mil­yon do­la­rı da al­tın re­zer­vin­den oluş­tu. Brüt dö­viz re­zer­vi son ola­rak 23 Ka­sım 2012 ta­ri­hin­de 99 mil­yar 563 mil­yon do­lar­dı.

Bir ay­da 2.7 mil­yar dolar eri­di
Haf­ta­lık Pa­ra ve Ban­ka İs­ta­tis­tik­le­ri­ne gö­re, 23 Ey­lül ile bi­ten haf­ta­da Mer­kez Ban­ka­sı al­tın re­zerv­le­ri bir ön­ce­ki haf­ta­ya gö­re de­ği­şim gös­ter­me­ye­rek 18 mil­yar 332 mil­yon do­lar, brüt dö­viz re­zerv­le­ri ise 100 mil­yar 380 mil­yon do­lar­dan 99 mil­yar 599 mil­yon do­lar se­vi­ye­si­ne ge­ri­le­di.

Merkez’in brüt dö­viz re­zerv­le­ri 16 Ocak 2015’te 109,7 mil­yar do­lar­dı. Bu ta­rih­te top­lam re­zerv ise 130,3 mil­yar do­la­ra çık­tı. Bu haf­ta­dan iti­ba­ren ge­ri­le­me hız­lan­dı. Ey­lül ayı­nın ba­şın­da 102,3 mil­yar do­lar olan brüt re­zerv bir ay için­de 2 mil­yar 697 mil­yon do­lar azal­dı.

App­le­’ın kasasında 200 mil­yar dolar var
Brüt dö­viz re­zer­vi son ola­rak 23 Ka­sım 2012 ta­ri­hin­de 99 mil­yar 563 mil­yon do­lar­dı. Brüt dö­viz re­zer­vi en yük­sek se­vi­ye­si­ne 2013 yı­lın­da 115 mil­yar do­la­ra çı­ka­rak ulaş­tı.

Eko­no­mist Şan­sal Er­taş, Mer­kez Ban­ka­sı­’nın kul­la­nı­la­bi­lir net dö­viz re­zer­vi­nin ise 30 mil­yar do­la­rın al­tın­da ol­du­ğu­nu be­lirt­ti. Er­taş, dün­ya tek­no­lo­ji de­vi App­le'ın ka­sa­sın­da­ki pa­ra­nın 200 mil­yar do­la­rı aş­tı­ğı­nı ha­tır­la­ta­rak, “Bu ra­kam bi­zim net dö­viz po­zis­yo­nu­mu­zun 7 ka­tı­dı­r” de­di.

7 ayda 30 milyar dolara indi
Alan Ya­tı­rım Men­kul De­ğer­ler Ge­nel Mü­dür Yar­dım­cı­sı Ye­liz Ka­ra­bu­lut ise Mer­kez Ban­ka­sı­’nın ken­di re­zer­vi­nin (zo­run­lu kar­şı­lık­lar ve al­tın tu­ta­rı­nın çı­kar­tıl­ma­sı ha­lin­de) 30 mil­yar do­la­ra ge­ri­le­di­ği­ne dik­kat çek­ti. Mer­kez’in Ni­san 2015’te net re­zerv­le­ri­nin 34,5 mil­yar do­lar se­vi­ye­sin­de ol­du­ğu­nu ha­tır­la­tan Ka­ra­bu­lut, “Dö­viz re­zerv­le­ri­nin bu hız­la eri­me­si za­ten pi­ya­sa­ya söz­lü mü­da­ha­le ye­te­ne­ği­ni kay­bet­miş Mer­kez Ban­ka­sı­’nın fa­iz si­la­hı ha­ri­cin­de pi­ya­sa oy­nak­lık­la­rı­na kar­şı si­la­hı kal­ma­mış­tır” de­di.

Müdahale gücü zayıflıyor
Mor­gan Stan­ley es­ki Tür­ki­ye Baş­ka­nı Ka­an Sa­rı­ay­dın Mer­kez Ban­ka­sı dö­viz re­zerv­le­ri­nin brüt 100 mil­yar do­la­rın al­tı­na ge­ri­le­ye­rek 99 mil­yar 599 mil­yon do­la­ra in­di­ği­ni, net kul­la­nı­la­bi­len ra­ka­mın çok da­ha az ol­du­ğu­nu an­lat­tı. Sa­rı­ay­dın, net kul­la­nı­la­bi­len dö­viz re­zer­vi­nin azal­ma­sı­nın ha­re­ket ka­bi­li­ye­ti­ni ve pi­ya­sa­la­ra mü­da­ha­le gü­cü­nü azalt­tı­ğı­nı kay­det­ti.

Rezervin azalması sıkıntı oluşturacak
Türkiye ekonomisinin yoğun olarak sıcak para bağımlılığı yüksek bir ekonomi olduğunu belirten ALB Forex Uzmanı Enver Erkan, “Son dönemde siyasi belirsizlikler ve terör sorunu dış finansmanın Türkiye’den uzak durmasına neden olan en temel faktörlerdir. Türkiye’ye sıcak para girişinde azalma, olan finansmanın da dışarıya kaçması ilerleyen dönemde sıkıntı yaşanmasına neden olacaktır. Çünkü TCMB’nin para politikaları yükselen kurla başa çıkacak kadar proaktif değil. Olumlu hikaye sağlanamadığından paranın ülkeye çekilmesi de daha fazla faiz vermekle mümkün olabilmektedir. Bu konuda da herhangi bir adım atılma ihtimali en azından seçim takvimi geride bırakılıncaya kadar mümkün gözükmemektedir. Dış finansmanın eksikliği yine rezerv yeterliliği sorununu gündeme getirecektir. Bu da rezervlerin daha da gerilemesine neden olabilir” diye konuştu.

05 Ekim 2015 07:42
DİĞER HABERLER