Ankara 6 yıl sonra bir ilke imza attı... Dışişleri Bakanlığı, Suriye’nin kalbinde El Nusra'nın Şii hacıları hedef alan saldırısına ilişkin kınama mesajı yayımladı.
6 yıl sonra bir ilk... Ankara, Şam'ı resmen muhatap aldı
Suriye’de savaşın başlamasının ardından Beşşar Esad yönetiminin meşruiyetini kaybettiğini savunan Ankara, 6 yıl sonra ilk defa Şam’da meydana gelen bir saldırıyı tek cümlelik bir açıklamayla kınadı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Mınbiç’i PYD yerine Suriye hükümetine bırakmaya göz yuman ifadeler kullanırken PYD’den Mınbiç’te “Demokratik Özerk Yönetim” ilan etmeye yönelik açıklama geldi.
Nusra üstlendi
Önceki gün Şam’da Şii hacılara düzenlenen çifte bombalı saldırıyı Erdoğan'ın düne kadar terör örgütü denmesine kızdığı Fetih el Şam, eski adıyla Nusra üstlenirken ölü sayısı muhaliflerin İnsan Hakları Gözlemevi’ne göre 74’e çıktı. Irak Dışişleri Bakanlığı’nın Irak vatandaşı olduğunu açıkladığı Şii hacıların yanı sıra 11 yoldan geçen kişi, 8 çocuk ve 20 güvenlik gücü mensubunun da yaşamını yitirdiği kaydedildi. Suriye devlet televizyonunun “40 ölü, 120 yaralı” diye duyurduğu saldırıyla ilgili Türk Dışişleri şu açıklamayı yaptı: “Suriye’nin başkenti Şam’da 11 Mart’ta Şii inancı mensuplarınca kutsal kabul edilen mekanları ziyaret edenleri hedef alan, çok sayıda insanın hayatını kaybettiği ve yaralandığı bombalı saldırıyı kuvvetli ifadelerle kınıyor, hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifa diliyoruz. ”
Mınbiç’te Rusya ve ABD ile işbirliği arayışı
Yıllarca Esad yönetiminin meşruiyetini kaybettiğini savunan, Esad güçlerinin son dönemde güç kazanmasıyla bir çatışmayı önlemek için Rusya aracılığıyla Şam ile iletişim kuran Ankara, Şam’da 6 yıl içerisinde meydana gelen birçok saldırıdan sonra açıklama yapmamıştı.
Öte yandan Erdoğan’ın El Bab’dan sonraki hedefin Mınbiç olacağını açıklamasının ardından Mınbiç Askeri Konseyi TSK-ÖSO’nun saldırdığı köylerin denetimini Rusya ve Suriye hükümet güçlerine devretmişti. Erdoğan Rusya dönüşünde uçakta yaptığı açıklamada “Mınbiç’te koalisyon güçlerinin desteğini yanımıza alabilirsek Rusya da bu işe dahil olarak PYD/YPG oradan pekâlâ çıkarılabilir. Mınbiç’e Mınbiç halkının yerleşmesini sağlamamız gerektiğini anlattık. Putin, Suriye’nin toprak bütünlüğünden yana olduklarını her düzeyde dile getiriyor. Silahlı terör örgütlerine karşı olduğunu, özellikle de Türkiye’ye karşı böyle bir şeyi onaylamayacaklarını vurguladı” dedi.
‘Özerklik ilanı’
Ardından Sputnik’e konuşan PYD’nin Kobani Dışilişkiler Sorumlusu Ewwas Eli, kendi öncülüklerindeki Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) Mınbiç’te “Demokratik Özerk Yönetim” ilan edeceğini iddia etti. Eli “Oluşturulacak yönetimi, 13 kişilik heyet idare edecek. Mınbiç Özerk Yönetimi ne zaman ilan edilecek bilmiyorum. Dün Mınbiç’teydim, hazırlıkları tamamlıyorlardı” dedi. Özerk yönetimde 71 Arap, 43 Kürt, 10 Türkmen, 8 Çerkez, 1 Ermeni ve 1 Çeçen yer alacak. PYD daha önce de Türkiye sınırındaki Tel Abyad’da “Demokratik Özerklik” ilan etmişti.