AKP hükümetinde 14 yılda 14 ülke

AKP hükümetinde 14 yılda 14 ülke
1915 olaylarının Alman Parlamentosu’nun ‘soykırım’ olarak nitelendirilmesinin ardından tasarıyı daha önce kabul eden ülkeler gündeme geldi. 1965’ten itibaren 37 senede 10 ülke ‘soykırımı’ tanırken AKP’nin iktidar olduğu son 14 yılda 14 ülke ‘soykırım kanunu’ çıkardı.
Alman Parlamentosu'nun 1915 olaylarını “soykırım” olarak tanımasının ardından gözler tasarıyı daha önce kabul eden diğer ülkelere çevrildi.

1965'ten 2002 yılına kadarki 37 senede 10 ülke ‘sözde soykırımı' tanırken AKP hükümetlerinin Türkiye'yi yönettiği 14 yılda ise 14 ülke ‘1915 olayları'na ‘soykırım kanunu' çıkardı. Bazı ülkeler ise 9 defa Ermenilere ‘soykırım' yapıldığına ilişkin kanunları geliştirerek yeniledi. Büyük devletlerin sözde soykırımı tanımalarının sebebinin dış politikadaki başarısızlık olduğunu söyleyen MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, kararların ardından en sert karşılık verilecek sözünün de boş olduğunu belirtti.


TİCARET YÜZDE 400 ARTTI

Türkiye'nin ‘soykırımı' tanıyan ülkelere yaptırım uygulamaktan ziyade ödüllendirdiğini belirten Akçay, “Tanıma kararından sonra Belçika'yla ticaret hacmi yüzde 174, Kanada'yla yüzde 148, Fransa'yla yüzde 257, Yunanistan'la yüzde 400 artıyor. Bu veriler Türkiye'nin tanıma kararlarını engellemek için yaptırım uygulayamadığını, etkili olamadığını göstermekte. Bu da aleyhimize karar alacak devletleri cesaretlendirmektedir” dedi.


'DERTLERİNİZLE BAŞ BAŞA BIRAKIRIZ'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya ve AB'nin 1915 meselesine yaklaşımlarına tepki gösterdi. Almanya'nın ‘sözde soykırım' kararını eleştiren Erdoğan, “Ya gündemimizdeki meseleleri hakkaniyetli bir şekilde çözüme kavuştururuz. Ya da Türkiye Avrupa'nın sorunlarının önünde bir set olmaktan çıkar, sizi dertlerinizle baş başa bırakırız” diye konuştu. 


ALMANYA'DAN MİLLİ İRADE VURGUSU

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in sözcüsü Steffen Seibert, alınan kararla ilgili milli irade vurgusu yaptı. İki ülke ilişkilerinin bazı görüş ayrılıklarını kaldırabilecek kadar geniş çapta olduğunu belirten Seibert, “Bizim ülkemizde barışçı şekilde insanların görüşlerini dile getirebileceği bir demokratik kültür var” diye konuştu.



05 Haziran 2016 09:22
DİĞER HABERLER