Yargıtay ve Danıştay üyelerinin görevlerine son veren tasarının Adalet Komisyonu raporuna, CHP, MHP ve HDP şerh yazdı. Muhalefet partileri tasarının anayasaya aykırı olduğunda birleşti. Tasarı ile hükümetin yargıda ‘kendinden olmayan herkesi tasfiye edeceği’ vurgulandı
.Yüksek yargıyı iktidara bağlayacak yasa tasarısına tepkiler büyüyor. Üç muhalefet partisi önümüzdeki hafta Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmesi planlanan tasarıya sert eleştirilerde bulundu. CHP’nin Adalet Komisyonu’ndaki 5 üyesinin yazdığı şerhte, tasarı, ‘AKP’nin yargıyı tamamen ele geçirme operasyonunun son adımı’ olarak nitelendi. CHP’nin şerhinde, “Bu tasarı, AKP’nin yüksek yargıdan ‘kendisinden olmayan herkesi’ tasfiye etme yasasıdır. Kuvvetler ayrılığı ilkesini yok eden, otoriter yönetime giden yolda çok önemli bir aşama olan bu tasarı ile AKP yargı sistemini kendi arka bahçesi haline getirmeyi amaçlamaktadır.” denildi.
Anayasa’nın 7 maddesine aykırı
Tasarının Anayasanın 7 maddesine açıkça aykırı olduğu vurgulayan CHP’li üyeler, “Yargıyı siyasallaştıran, yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı ayaklar altına alan bu tasarı, anayasaya açıkça aykırıdır. Bir ülkede siyasi iktidarın yargıya bu denli müdahalesi, yargının dengelerini bu kadar alt üst etmesi ülkede hukuk güvenliğini tamamen tahrip eder. Siyasi iktidarlara gelip geçicidir. Bugün AKP’nin bu denli bozduğu sistemi, ondan sonra gelecek olanın düzeltmek amacıyla daha da bozacağı kuşkusuzdur.” ifadelerini kullandı.
Atı alan Üsküdar’ı geçecek!
CHP’li üyeler, Yargıtay ve Danıştay’ın ‘tüm üyelerinin üyelikleri bir gecede sıfırlanarak Türk yargı tarihinde görülmemiş bir şekilde Yargıtay ve Danıştay lağvedilerek yargıya darbe yapıldığını’ vurguladı. Kanunun yürürlüğe girmesinden itibaren 5 gün içinde yeni üyelerin seçileceğini hatırlatan CHP’liler, “Yani Anayasa Mahkemesi iptal kararı verse dahi atı alan Üsküdar’ı geçecektir. Vahim olan Anayasaya aykırılığı kesin olan bu tasarıyı Üsküdar’ı geçmek amacıyla hazırlamaktır.” dedi.
Yüksek yargı sıfırlanacak
MHP’nin Adalet Komisyonu üyesi İstanbul Milletvekili İsmail Faruk Aksu ise tasarının gerekçesinin ‘açılacak istinaf mahkemeleri nedeniyle yüksek yargının yükünün hafiflemesi’ olduğunu belirterek, ‘istinaf mahkemelerinin henüz faaliyete geçmediğini, Danıştay ve Yargıtay’da da milyonu aşan dosyanın beklediğini’ hatırlattı. Aksu, “Burada yapılan toptancı yaklaşım anayasal bir yargı organının sıfırlanmasıdır ki bunun siyasallaşmadan başka bir anlamı olmayacaktır.” dedi.
Üç erk tek elde toplanacak
HDP Van Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan ise yazdığı şerhte, tasarının ‘ancak olağanüstü rejim dönemlerinde görebilecek bir girişimle Yargıtay ve Danıştay’da, başkanlar, başkanvekilleri ve daire başkanları hariç diğer tüm üyelerin üyeliklerini düşürdüğünü’ belirtti. Yeni seçilecek üyelerin ise üyelikleri 12 yıl ile sınırlandırıldığını hatırlatan Ertan, “Anayasada yer alan hakim teminatı ilkesi fiilen sonlandırılarak, yargı bağımsızlığı ve hukuk ilkesi sona erdirilmektedir. Diğer bir ifadeyle yasama, yürütme ile yargı bir elde toplanmış olacaktır.” dedi.
Yeni Hayat