AKP, OHAL kararnamelerinin Meclis’te görüşülmesini geciktiriyor. TBMM İçtüzüğü’ne göre, OHAL kapsamında çıkarılan KHK’lerin Meclis’te en geç 30 gün içinde görüşülüp karara bağlanması gerekiyor
AKP’nin KHK oyalaması
Olağanüstü Hal ilanın ardından birbiri ardına çıkarılan KHK’leri Meclis’e getirmekten kaçınan AKP, tatil öncesi gecikmeli olarak sevk ettiği için komisyonlarda ele alınmadan doğrudan genel kurul gündemine alınan ilk KHK’yi görüştürmemek için ayak diriyor. OHAL kapsamında çıkarılan KHK’lerin görüşülmesinde Meclis’teki komisyonları devre dışı bırakan, TBMM İçtüzüğü’ndeki 30 günlük süreyi de dikkate almayan AKP, kararnamelerle ilgili olarak komisyon kurulması için muhalefet partilerine öneri götürdü. Muhalefet partilerinin kabul etmesi durumunda kurulacak komisyonda her partiden birer temsilcinin yanı sıra Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli’nin de görev yapacak.
MUHALEFETİ DEVRE DIŞI BIRAKMA TAKTİĞİ
Muhalefetin söz hakkını kısıtlamak için 7 maddelik KHK’yi madde sayısı çok olan yasalarda başvurulması gereken “temel yasa” kapsamında ele almayı ve kararnameyi “şeklen” görüştürmeyi planlayan AKP, 1 Ekim’de başlayan yeni yasama yılının ilk haftasını boşa geçirdi. Meclis Genel Kurulu’nda ilk hafta, AKP’nin tavrı nedeniyle KHK görüşmesi yapılamadan geçirildi. Bu nedenle KHK'lerin önümüzdeki salı günü Meclis Genel Kurulu'nda görüşülmesi bekleniyor.
'Başbakan sözüne sahip mi çıkacak mı?'
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Başbakan Binali Yıldırım’ın KHK’lerin Meclis’te görüşüleceği yönünde söz verdiğini anımsatarak, “(İlk KHK'yi öncelikle yasalaştıracağız) sözünü veren Başbakan sözüne sahip mi, kendine malik mi göreceğiz. Salı günü KHK'ler görüşülürse ne ala, o zaman komisyon teklifini de konuşacağız. Yok Hisseli Harikalar Kumpanyası'na devam ederlerse, bu yaptıkları tavrı başta kendi seçmenleri, Türkiye ve dünya kamuoyu görecektir" dedi.
İlk KHK’de neler vardı?
TBMM Genel Kurulu gündeminde bulunduğu için CHP’nin Anayasa Mahkemesi’ne ilk kararnameyle Gülen Cemaati'ne aidiyeti, iltisakı veya irtibatı olduğu iddia edilen 35 sağlık kurum ve kuruluşu, bin 43 özel öğretim kurum ve kuruluşuyla özel öğrenci yurdu ve pansiyonu, bin 229 vakıf ve dernek, 19 sendika, federasyon ve konfederasyon ile 15 vakıf yükseköğretim kurumu kapatıldı.. Kapatılan vakıfların her türlü taşınır ve taşınmazlarıyla mal varlığı, alacakları Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne bedelsiz olarak devredildi. Kararname ile olağanüstü halin devamı süresince gözaltı süresi 30 güne çıkarıldı.
BirGün