AKP'nin görev verdiği bu isimler olay oldu!

AKP'nin görev verdiği bu isimler olay oldu!
Cumhuriyet tarihinin ilk seçim hükümeti, sözde ‘bağımsız' üyeleri ile tartışma konusu oldu.
25 bakanlı kabinede Anayasa gereği 11 ismin dışarıdan ve bağımsızlar arasından atanması gerekiyordu. Başbakan Ahmet Davutoğlu, kağıt üzerinde bu kurala uydu belki ama gerçekte bu isimlerin neredeyse hepsi ‘içeriden' ve ‘bağımlı' olarak nitelenebilecek kişiler.

Zaman'dan Ahmet Dönmez'in haberine göre, bir kere bu 11 bakandan 4'ü zaten kendi bakanlığının müsteşarıydı. Yani AKP'nin bürokratlarıydı. Biri de halihazırda bakan yardımcısıydı. 2 bakan, 7 Haziran'a kadar AKP milletvekilliği yapmış ama 3 dönem kuralı gereği Meclis dışında kalmış isimler. Yani tescilli AKP'li siyasetçiler. Biri, eski İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın 17 Aralık sonrası bütün hukuksuz emirlerini harfiyen yerine getirmesiyle tanınan bir güvenlik bürokratı. Bir diğeri, AKP'den aday adaylığı müracaatında bulunan eski bir muhalefet partisi lideri. Biri de yine daha önce AKP'nin Hazine bürokratlarından olup 7 Haziran öncesi dışarıdan atanmış bir isim.

Geçici Bakanlar Kurulu'nun 11'i AKP milletvekillerinden oluştu. HDP'den AB Bakanı Ali Haydar Konca ve Kalkınma Bakanı Müslüm Doğan atandı. MHP'den de kesin ihraç istemiyle disipline sevk edilmiş olan Tuğrul Türkeş, başbakan yardımcısı oldu. Geriye kalan 11 ismin 3'ü zaten her seçim öncesi bağımsız olması gereken Adalet, İçişleri ve Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme bakanlıkları idi. Bunlardan Adalet Bakanlığı, yine 7 Haziran öncesi atanmış olan eski müsteşar Kenan İpek'e teslim edildi. Ulaştırma Bakanı Feridun Bilgin de 7 Haziran öncesi getirilmişti, 1 Kasım'a kadar göreve devam edecek. İçişleri'ne ise Efkan Ala'nın gölgesi olarak bilinen İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok atandı.

ERDOĞAN'A ‘PEŞİNDEYİM' DİYE HAYKIRMAK İSTİYORUM!


Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Prof. Dr. Ayşen Gürcan, seçim hükümetinin ne kadar ‘bağımsız' isimlerden oluştuğunu anlatabilmek için tipik bir örnek. İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Gürcan, sıkı AKP'li. Bilal Erdoğan'ın yönetiminde olduğu TÜRGEV'in müdavimleri arasında. Twitter hesabından yaptığı paylaşımlar bile, Gürcan'ın ne kadar ‘bağımsız' ve ‘dışarıdan' olduğunu anlatmaya yetiyor! Gürcan, 29 Mayıs 2012 tarihli bir tweetinde, dönemin başbakanı Erdoğan'ın grup toplantısındaki konuşmasını kaçırdığına ne kadar üzüldüğünü şu cümlelerle ifade ediyor; “Kaçırdım:( Başbakanın konuştuğu salı'larda doping almış gibi oluyorum. Koşasım ve ‘peşindeyim' diyesim geliyor…” yazmıştı. 18 Haziran 2013 tarihli bir tweeti ise şöyle: “İşte millet, işte başbakan… Dinliyorum, dinliyorum, bir cümle olsun ki eleştireyim, bulamıyorum.” Atanmasının ardından eski paylaşımları ile alay konusu olunca çareyi Twitter hesabını kapatmakta buldu.

ÖNCEKİ GÜN GENEL MÜDÜR, DÜN MÜSTEŞAR, BUGÜN BAKAN
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ahmet Erdem, Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu, Gümrük ve Ticaret Bakanı Cenap Aşcı, kendi bakanlıklarında müsteşardı. Hatta Aşcı, kabinenin açıklanmasından 2 gün önce Gümrükler Genel Müdürü idi. Bir gün sonra müsteşarlığa, bir gün sonra da bakanlığa atandı. Aşçı, memurluktan bakanlığa hızlı yükselişiyle dikkat çeken bir isim. 2011 seçimlerinde AKP'den milletvekili aday adayı oldu. Listeye giremedi ama Gümrükler Genel Müdürlüğü'ne atanarak teselli buldu. 7 Haziran seçimlerinde bir kez daha AKP'den Aksaray aday adayı olmuş ama listeye konulmamıştı. Bu seferki tesellisi ise iki gün içinde önce müsteşarlık sonra da bakanlık oldu.

‘BİRİNİ HİZANA, BİRİNİ FİZANA SÜREN' BAKAN

Bir diğer ‘bağımsız' bakan da Selami Altınok. 17 Aralık yolsuzluk operasyonu olduğunda Aksaray Valisi idi. Dönemin Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala kendisini ‘keşfederek' İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne getirilmesini sağladı. Dönemin Başbakanı Erdoğan'ın uçağıyla Aksaray'dan İstanbul'a getirildi. İnternete düşen ses kayıtlarında eski İçişleri Bakanı Efkan Ala ile diyaloglar, yeni Bakan Altınok'un siyasi iradeden ne kadar ‘bağımsız' (!) olduğunu göstermişti. Ala'nın “Kır kapıyı al içeri” talimatlarına itiraz etmeyen, gerekirse savcıyı gözaltına almak için bile talimat alan bir bürokrattı. Bir başka konuşmada, 17 Aralık operasyonunu yapan eski Mali Şube Müdürü Yakub Saygılı ve eski Organize Şube Müdürü Nazmi Ardıç için “Birini Hizan'a birini Fizan'a sürdüm.” diyordu.

YARDIMCILIKTAN BAKANLIĞA

Dışarıdan atanan bir diğer bağımsız isim de Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Kutbettin Arzu. Zaten aynı yerde bakan yardımcısı olan Arzu da tescilli bir AKP'li. Daha önce bu partiden milletvekilliği yapan Arzu, 2009 seçimlerinde memleketi Diyarbakır'dan AKP belediye başkan adayı olmuştu. Bu sırada kendisini ‘Diyarbakır'ın Kuto'su' olarak nitelemişti. Kutbettin Arzu'nun adı daha önce kamu ihalelerinde yolsuzluk iddialarıyla da gündeme gelmişti. Türkiye'nin 10 ilini kapsayan bir operasyonda 60 müteahhit hakkında Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde ‘çıkar amaçlı suç örgütü oluşturmak' iddiası ile dava açılmıştı. İddianamede Kutbettin Arzu'nun sanıklar ile yaptığı telefon görüşmelerine de yer verilmişti.

AKP'DE 3 DÖNEM VEKİLLİK YAPAN BAĞIMSIZ!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, 3 dönem kuralına takılmış eski AKP Aksaray Milletvekili. İTÜ Maden Mühendisliği mezunu Alaboyun, enerji sektöründe çeşitli görevlerde bulunmuş biri. Yine ‘dışarıdan' atanan bir diğer isim olan Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül de AKP'de 3 dönem milletvekilliği yapmış duayen bir siyasetçi.

 ZAMAN
30 Ağustos 2015 08:32
DİĞER HABERLER