2015-2018 yılları arasında kurulan 21 devlet üniversitesinin öğretim elemanı başına düşen toplam makale sayısı 0,10’da kaldı. Öğretim Elemanları Sendikası Başkanı Özkoçak, “Bilimsel yayın azlığının yanı sıra yayınların katma değer düşüklüğü de sorun” dedi
Öğretim elemanı başına düşen makale sayısına ilişkin istatistikler akademideki olumsuz tabloyu bir kez daha gözler önüne serdi. Akademisyenlerin Yükseköğretim Bilgi Sistemi’ne (YÖKSİS) yüklediği verilere göre, son dört yılda kurulan 21 devlet üniversitesinin öğretim elemanı başına düşen makale sayısı toplam 0,10 oldu.
Büyük bölümü 2018 yılında kurulan devlet üniversitelerinin makale yayın sayılarının düşüklüğü dikkati çekti. 2017 yılında kurulan ve toplam 19 öğretim elemanı olan Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi, YÖKSİS verilerine göre 2018 yılında hiç yayın üretmedi.
HACI BAYRAM’DA ORTALAMA 0,04
Kamuoyunda, “Akademiyi bölen tasarı” olarak bilinen tasarının yasalaşmasının ardından Gazi Üniversitesi’nden ayrılan birimlerle kurulan Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nin öğretim elemanı başına düşen makale sayısı ise 0,02’de kaldı. Bu istatistik, öğretim üyelerinde ise 0,04 ile ifade edildi. Toplam 897 öğretim elemanı bulunan kurum, 2018 yılında YÖKSİS’e yalnızca 19 makale yükledi.
Dumlupınar Üniversitesi’nin bölünmesiyle kurulan Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi akademisyenlerinden de YÖKSİS’e makale girişi yapılmadı. Mayıs 2018’de kurulan ve rektörlük aracılığıyla “Türkiye’de ilk 10 üniversite arasında yer almak için çalışmalar yapıyoruz” açıklamasını yapan üniversitenin toplam öğretim elemanı sayısının 271 olduğu bildirildi.
“YAMALAR SORUNLARI ÇÖZMÜYOR”
Verileri BirGün’e değerlendiren Öğretim Elemanları Sendikası (ÖGESEN) Başkanı Vahdet Özkoçak, bilimsel yayın azlığının yanı sıra yayınların katma değerlerinin de düşüklüğüne de vurgu yaptı.
Özkoçak, akademisyenlerin baskı nedeniyle rahat çalışma imkanı bulamadığını kaydederek şunları söyledi: “Bir darbe ürünü olan YÖK döneminde kurgulanan üniversitelerin artık yetersiz olduğunu düşünüyoruz. Darbe dönemindeki mantıkla yükseköğretimde akademik çalışma üretmek imkansız. Ne kadar yama yaparsak yapalım sorunlarımızın üstesinden gelemiyoruz. YÖK, yeni dönemde yerinde adımlar da atıyor ancak köklü bir revizyon şart. Gemi kötü biçimde batacak ve olan bizim çocuklarımıza olacak.”
‘VERİLER GÜNCEL OLMALI’
Akademisyenlerin bilimsel yayınlarını yüklemekle yükümlü olduğu YÖKSİS’e yoğunlukla doçentliğe başvuru ve akademik teşvike başvuru dönemlerinde giriş yapılıyor. YÖK Kalite Kurulu ise akademisyenlerin YÖKSİS verilerini sık sık güncellemesini ve sayıların güncel olmasını istiyor.