Aksa Elektrik için Meclis araştırması istendi

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Fırat Elektrik Dağıtım A.Ş.'nin 3 yıl önce Aksa Elektrik'e devrinin ardından ekonomide yol açtığı kayıplar ile borç ve faizden kaynaklı mağdur olan vatandaşların taleplerinin incelenmesi amacıyla Meclis'e araştırma önergesi sundu.

Ağbaba, elektrik dağıtım faaliyetinin özelleştirmesinin ardından Malatya ve çevresinde meydana gelen sorunların incelenmesi, özelleştirmenin Malatya ekonomisinde yol açtığı kayıpların değerlendirilmesi, borç ve faizlerden kaynaklı mağdur olan Malatyalıların taleplerinin araştırılması için Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) önerge verdi. Ağbaba, önergede AKP hükümetleri tarafından Tedaş, Tekel, Türk Telekom, Erdemir, Tüpraş gibi Türkiye'nin en büyük kamu kurumlarının hazineye gelir sağlamak amacıyla satılmasının yanlış olduğunu savundu. 1986-2002 döneminde toplam 8 milyar dolar özelleştirme geliri elde edildiğini anımsatan Ağbaba, 2003-2015 döneminde bu tutarın 61,8 milyar dolara eriştiğini ifade etti. "Cumhuriyet tarihi boyunca elde edilen özelleştirme gelirlerinin yüzde 90'ı AKP döneminde elde edilmiştir." diyen Ağbaba, şunları kaydetti: "AKP tarafından yapılan özelleştirmeler bir övünç kaynağı olarak dile getirilmesine rağmen, özelleştirmeler sonrası yaşanılan problemler değerlendirildiğinde yapılan satışların faydadan çok zarar getirdiği açıklıkla görülecektir. Özelleştirmelerin amacı etkinliği ve verimliliği artırmak, serbest piyasa ekonomisine işlerlik kazandırmak, yeni istihdam alanları yaratmak, devlete gelir sağlamak vb. olmalıyken örneğin Tedaş özelleştirmesinde bu amaçlar gerçekleşmemiştir."

NİTELİKLİ PERSONEL YERİNİ TAŞERON İŞÇİLERE BIRAKTI

Tedaş özelleştirmelerinin beraberinde sorunlar getirdiğini öne süren Ağbaba, şöyle devam etti: "4046 sayılı yasaya dayanarak elektrik dağıtımı işi 16 bölgeye ayrılarak özelleştirilmiştir. Malatya, Elazığ, Bingöl ve Tunceli illerindeki elektrik dağıtım işini yürüten Fırat Elektrik Dağıtım A.Ş. 2011 yılı başında AKSA şirketine devredilmiş, bu tarihten itibaren ilgili şirket tarafından elektrik dağıtımı gerçekleştirilmektedir. Özelleştirmenin ardından dağıtım işini alan AKSA isimli şirketin ilk yaptığı işlerden biri nitelikli personelleri işten çıkarmak olmuştur. Elektrik gibi çok riskli ve önemli bir iş, taşeron eliyle niteliksiz personellere yaptırılmak istenmektedir."

ALTYAPI SORUNLU, ABONE İPTALLERİ CAN YAKMAKTA

Elektrik dağıtım işinin Malatya'da Aksa Elektrik'e devredilmesinin Malatyalılar için büyük sıkıntıları beraberinde getirdiğini savunan Ağbaba, "Alt yapı yatırımlarının yetersizliği sonucu sık sık kesilen elektrikler büyük zarara yol açmaktadır. Şirketin katı politikası nedeniyle abonelikler çok kısa sürede iptal edilmekte, yeni abonelik için yüklü miktarda para talep edilmektedir. Ayrıca geçmişten gelen borçların faizlerinin silinmesi taleplerine olumlu yanıt verilmemekte, Malatyalılar faiz batağından kurtulamamaktadır" ifadelerini kullandı.

Geçen yıl yaşanan don felaketi nedeniyle Malatya'da hiçbir ürünün yetiştirilemediğini hatırlatan Ağbaba, şu bilgileri verdi: "Başta kayısı olmak üzere elma, armut, kiraz, ceviz, badem gibi ürünler dondan kaynaklı, arpa, buğday gibi tarımsal ürünleri ise kuraklıktan kaynaklı yok olmuştur. Üreticiler geçtiğimiz yıl sulama suyuna bağlı elektrik faturalarını ödeyememiştir. Malatya genelinde çok sayıda üreticinin elektrikleri AKSA şirketi tarafından kesilmeye başlanmış, ödeme yapamayan üreticiler bu yıl elektrikleri kesik olduğu için tarlalarını sulayamamışlardır. Üreticiler, bir taraftan kuruyan ağaçlarına yanarken, diğer taraftan geçen yıldan kalan elektrik borçlarını nasıl ödeyeceklerini düşünmektedir. Tarım sezonu başlarken ve ürünlerin en fazla suya ihtiyacı olduğu dönemde AKSA şirketinin üreticilerin elektriklerini kesmesi Malatya tarımına vurulmuş bir darbedir. Üreticilerin ürünlerini toplayıp satmalarını bile beklemeden elektriklerin kesilmesi tepkilere sebep olmaktadır. Malatya'da Aksa tarafından binlerce kişi icraya verilmiştir. Üreticiler elektrik dağıtım şirketinin ödeme konusunda gerekli kolaylıkları göstermesi, borç faizlerinin silinmesi, alt yatırımlarının hızlandırılmasını beklemektedir."

CİHAN
10 Temmuz 2015 16:56
DİĞER HABERLER