Aktif Eğitim-Sen'den 'Bağımsız Birey Sağlıklı Toplum' projesi

MALATYA (CİHAN)- Aktif Eğitim-Sen, öğrenciler arasında gittikçe yaygınlaşan uyuşturucu, sigara gibi kötü alışkanlıkların önüne geçmek amacıyla Bağımsız Birey Sağlıklı Toplum' projesini başlattı. Proje kapsamında bağımlı çocuklar ve ailelerini eğitici çalışmalar içeren stratejik eylem planımız hazırlandı. Projeyle ülkenin geleceği olarak görülen genç bireyler arasında bağımlılığı en aza indirmek hedefleniyor.

Aktif Eğitimciler Sendikası Malatya İl Temsilcisi Fatih Yanardağ, yaptığı açıklamada, Milli Eğitim Bakanlığı'nın hatalı ve maksatlı politikaları yüzünden eğitim sisteminde oluşan sayısız problemin çözüm beklediğini belirtti. Bunların yanında kötü alışkanlıkların öğrenciler arasında gün geçtikçe daha da yaygınlaştığına işaret eden Yanardağ, şöyle devam etti: "Yapılan araştırmalar, başta sigara olmak üzere, alkol, uyuşturucu, sanal bağımlılık gibi konularda vahim bir tabloyla karşı karşıya olduğumuzu gösteriyor. Son araştırmalardan birisine göre, İstanbul'da lise okuyan her yüz öğrenciden 45'i sigara, 32'si alkol, 9'u uyuşturucu kullanıyor. Özellikle kolay elde edilebilen sentetik uyuşturucularla birlikte, bu ölümcül alışkanlıkların ortaokul düzeyinde de çocuklarımızı tehdit edecek düzeylerde olduğu biliniyor. Televizyonlarda, gazetelerde, evlatlarını uyuşturucuya kurban veren ailelerin çırpınışlarını son dönemde daha fazla duyar olduk. Bütün bunların ötesinde, internetin artık hayatın her alanına girmesiyle, sanal bağımlılık da sosyolojik bir gerçek olmanın ötesinde, tıp literatürüne de girmiştir."
Anayasa'nın 58'inci maddesinde "…Devlet, gençleri alkol düşkünlüğünden, uyuşturucu maddelerden, korumak için gerekli tedbirleri alır" denildiğini anımsatan Yanardağ, bağımlılıkla mücadele konusunda devlete ve insanlara bir görev yüklendiğini ifade etti. Yanardağ, buna karşın siyasi iktidarın ve bakanlığın bu konuda ciddi bir çalıma yürüttüğünün ne yazık ki söylenemeyeceğini dile getirdi.

Sendika olarak ellerini taşın altına koyarak bir mücadele planı hazırladıklarını vurgulayan Yanardağ, "Bu kapsamda 'Bağımsız Birey Sağlıklı Toplum' projesini hayata geçiriyoruz. Proje çerçevesinde ülke genelinde 'kötü alışkanlık düzeyinde bağımlı ve bağımlılık riski taşıyan çocukları, gençleri ve ailelerini bilgilendirici ve eğitici çalışmalar' içeren stratejik eylem planımız hazır. Hedefimiz, evlatlarımızı, toplumumuzu, geleceğimizi tehdit eden her türlü zararlı bağımlılığı en aza indirmek, mümkünse tümüyle yok etmek. Yine eylem planı kapsamında yürütülecek eğitim çalışmalarıyla, eğitimcilerin ve sağlık çalışanlarının, zararlı alışkanlık ve bağımlılıklara karşı en etkili şekilde nasıl mücadele edebilecekleri hususunda donanımlarını geliştirmeleri sağlanacak, bu konuda toplumda farkındalık oluşturacak çok sayıda eğitici ve gönüllüler yetiştirilecektir. Emniyet birimleri, çeşitli üniversiteler ve sivil toplum örgütleriyle işbirliği içerisinde gerçekleştirilecek olan çalışmalarımız, Genel Merkezimiz ve şubelerimiz eliyle yürütülecektir. Bu konuda özellikle ülke genelindeki Sendika şubelerimiz ve temsilciliklerimiz, mahalle mahalle, hatta ev ev çalışmalar yürütecektir" ifadelerini kullandı.

CİHAN
11 Mart 2015 15:59
DİĞER HABERLER