Aktif Eğitimciler Sendikası Uşak İl Temsilcisi Nihat Çakın, ek ders ücretlerinde artış ve adil ek gösterge istediklerini belirterek, "Ülke ve toplumun geleceği adına önemli görevlerden birini ifa eden öğretmenler, ne yazık ki maddi gelir ve özlük hakları konusunda adaletsiz uygulamalar yüzünden mağdur olmaktadır. Öğretmenlerin mağduriyetlerinin giderilmesi için ek göstergelerinin 3 bin 600'e yükseltilmesi ve yıllardır yerinde sayan ek ders ücretlerinde yüzde 100 oranında artış yapılması gerekmektedir." dedi.
Öğretmenlerin bu konudaki talep ve önerilerini, resmi bir yazı ile başta Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) olmak üzere ilgili bakanlıklara ilettiklerini belirten Çakın, "Taleplerimizin hayata geçmesi için ülke genelinde yürüteceğimiz kampanyaya, bütün öğretmenlerimizden ilgili yerlere ve tüm milletvekillerine e-dilekçe göndererek ve kamuoyunun dikkatini çekmek amacıyla kokart takarak destek vermelerini bekliyoruz." çağrısında bulundu.
Ek ders ücretlerinde yüzde 100 artış istediklerini belirten Çakın, "Eğitim öğretim sürecinin doğru yönetilmesi ve sürdürülmesi, ülkemizdeki insan onurunun gerektirdiği hak ve özgürlükler ile devlet-millet kaynaşmasının ve sosyal adaletin sağlanması, toplumsal barışın tesis ve temadisi gibi üst düzey hedeflere ulaşılmasına katkı sağlayacaktır. Bu noktada eğitim öğretim sürecinin başarılı olmasını sağlayacak kuşkusuz öğretmenler ve diğer eğitim çalışanlarıdır. Ülkemizde eğitim alanında çalışanlar, OECD ülkelerindeki eğitim çalışanlarına göre daha fazla çalışmalarına rağmen onlardan daha düşük ücret almaktadırlar. Öğretmenlerin ve diğer eğitim çalışanlarının mesleki motivasyonları, toplumdaki saygınlık ve mesleki verimliliklerinin artırılması için özlük haklarında iyileştirme yapılması gerekmektedir." diye konuştu.
OECD'nin 'Bir Bakışta Eğitim Raporu, 2013'e göre, Türkiye'deki öğretmenlerin çok çalıştığına dikkat çeken Çakın, "Rapordaki diğer ülkelerdeki öğretmenlere göre Türkiye'deki öğretmenler daha çok çalışmaktadır. Ülkemizde öğretmenin yıllık zorunlu çalışma süresi bin 816 saat iken, OECD ülkelerinde bu süre ortalama bin 675 saattir. Türkiye'de öğretmenler, OECD ortalamasından her yıl yaklaşık 141 saat daha fazla çalışmaktadır. Türkiye'de görev yapan bir öğretmen, hem maaş olarak dünya ortalamasının çok gerisinde maaş almakta, bununla birlikte çalışma saatleri açısından da oldukça fazla çalıştırılmaktadır. Eşit işe eşit ücret bir devlet politikası ise öğretmenlerin bu emek ve gayretleri karşılığını bulmalı, onlara yapılacak ücret iyileştirmeleri ile bir nebze olsun yapılan haksızlıklar telafi edilmelidir." diye ifade etti.
Yıllardan beri süregelen öğretmen maaşlarındaki erimenin, ek derse yapılacak yüzde 100'lük artışla bile tam olarak giderilemeyeceğine işaret eden Çakın, "2005 yılında bir Milli Eğitim Bakanı'nın ek dersin 3,5 TL'den 10 TL'ye çıkarılması gerektiğini söylediği ve bunu gerekçeli olarak Maliye Bakanlığı'na sunduğu düşünüldüğünde, aradan geçen 11 yılda ülkemizin ne denli büyüdüğü, ekonomisinin ne kadar iyi olduğu, kişi başına düşen milli gelirin ne kadar arttığı her ortamda dillendirilirken, bizim ek derse sayın eski bakanımız gibi yüzde 250 değil sadece yüzde 100 zam istememiz gayet normal değil midir?" diye sordu.
Mevcut durumda öğretmenlere uygulanan ek göstergenin 3 bin olduğunu belirten Çakın, şunları ifade etti: "Ek gösterge, memurların maaşının hesaplanmasında kullanılan, hizmet sınıfları ve eğitim durumları ile kadro unvan ve derecelerine göre farklılık gösteren bir katsayıdır. 1'inci derece kadrolar için uygulanmak üzere bin 500'den 8 bine kadar çeşitli ek göstergeler belirlenmiştir. Ek gösterge rakamları, memurların aylık ücretlerini, ondan daha çok da emekli aylığı ve emekli ikramiyesinin ne kadar olacağını doğrudan etkilemektedir. Düşük ek gösterge, özellikle emekli maaşlarında yüzlerce lirayı bulan hak kaybına neden olmaktadır." dedi.
Öğretmeni mutlu olmayan bir milletin sağlıklı gelişmesi ve üretmesinin mümkün olamayacağını kaydeden Çakın, "Biz Aktif Eğitimciler Sendikası olarak, 14.07.1965 tarihli ve 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'na ekli (I) sayılı Ek Gösterge Cetvelinin 'IV- Eğitim ve Öğretim Hizmetleri Sınıfı' bölümünün (b) bendinin aşağıdaki gibi değiştirilmesini istiyoruz; 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 176. maddesindeki gösterge rakamları yükseltilerek, ek ders ücretleri günün şartlarına uygun hale getirilmelidir. Bunun için 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 176. maddesindeki gösterge rakamlarının gündüz için 280, gece ve hafta sonu için 300 olarak değiştirilmesini istiyoruz. Ek dersler ile ilgili düzenleme yapılırken toplam ek dersleri için yüksek lisans yapanlara yüzde 25, doktora yapanlara yüzde 40 ek dersleri zamlı ödenmelidir." şeklinde konuştu.
CİHAN