AKÜ'nün örnek gösterilen elektrikli otomobili sanayiciden destek bekliyor

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) tarafından tasarlanan yerli elektrikli otomobil, ticari bir ürün haline gelmesi için sanayicilerden destek bekliyor. Üniversitenin kendi imkanları ve tasarımıyla üretilen otomobil geçtiğimiz aylarda Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından düzenlenen 'Alternatif Enerjili Araç Yarışları'nda yerli ürün teşvik ödülüne layık görüldü. Araçtaki elektronik diferansiyel sayesinde aracın yol tutuşu ve performansı arttırılırken, enerji tüketimi azaltılabiliyor. Üzerinde iyileştirme çalışmaları halen devam etmekte olan prototipin, özellikle şehir içi kullanımlar için oldukça uygun olacağı öngörülüyor. Otomobil, 60 kilometre hızla yol alabiliyor.

AKÜ Mühendislik Fakültesi Elektrik Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Fatih Onur Hocaoğlu, otomobilin Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından örnek gösterilerek İstanbul'da 3-6 Aralık'ta düzenlenecek olan 'İnovasyon Haftası'nda sergileneceğini söyledi. Hocaoğlu, Türkiye'nin öncelikleri arasında yer alan yerli elektrikli araç üretimini göz önüne alındığında çalışmanın bir kez daha öneminin ortaya çıktığını belirtti. Hocaoğlu "Aracın elektronik diferansiyel, telemetri ve batarya yönetim sisteminin yanı sıra, batarya kutusu ve kabuk tasarımının tamamen yerli imkanları ile orijinal olarak geliştirildi." dedi.

Hocaoğlu üniversite imkanlarıyla üretilen aracın ticari bir ürün haline gelme yolunda önemli bir yol aldığını, ancak sanayiciler tarafından desteklenmesi gerektiğini kaydetti. Hocaoğlu "Elektrikli aracımızı günlük kullanıma uygun, sağlam bir dış kabuk ve şase içeriyor. Aracın dış tasarımı için Türk Patent Enstitüsü'ne başvuru yapılmış durumda. Üzerinde iyileştirme çalışmaları halen devam etmekte olan prototipin, özellikle şehir içi kullanımlar için oldukça uygun olacağı öngörülüyor." diye konuştu.

Hocaoğlu, aracın hız ve menzilinin isteğe göre attırılabildiğini belirterek, 2,5 saatlik bir şarj süresiyle 60-100 kilometre menzile sahip olduğunu dile getirdi. Ar-Ge çalışmalarının devam ettiğini ifade eden Hocaoğlu, sanayicinin desteklemesi halinde ilk planda şehir içinde sonraki aşamada şarj istasyonları gibi alt yapının çözülmesi ve testlerinin yapılmasının ardından şehirlerarası trafiğe çıkabileceğini anlattı.-

"DAHA AZ FREN İLE DAHA AZ ENERJİ KAYBI"

Elektrik Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Said Mahmut Çınar da özelikle elektronik diferansiyel konusunda iddialı olduklarını belirtti. Çınar, geliştirilen ve elektronik donanımı yenilenen aracın arka kısımdan tahrikli olduğunu belirterek motorların hızlarının direksiyon açısına göre ayarlandığını kaydetti. Çınar, şunları söyledi: "Bu sayede aracın yol tutuşu ve performansı arttırılırken, enerji tüketimi azaltılabiliyor. Özellikle virajlarda devreye giren sistem sürücünün daha az fren kullanmasını ve bu sayede enerji kaybının azalması sağlanıyor. Bilindiği üzere elektrikli araçlarda en önemli problem menzilin arttırılması, bu da iyi bir batarya yönetim sistemi tasarımı ve elektronik diferansiyel gibi donanımların geliştirilmesiyle mümkün"

CİHAN
28 Kasım 2015 11:41
DİĞER HABERLER