Albayrak: Bor madenlerinin özelleştirilmesiyle ilgili bir gündemimiz yok

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, dünyadaki bor tüketiminin yüzde 85'inin cam, seramik, tarım, temizlik sektöründe kullanıldığını söyledi. 110 ülkeye 400'den fazla kuruma ve müşteriye bor ihraç edildiğini belirten Albayrak, "Türkiye'de bor madenlerinin özelleştirilmesiyle ilgili bir gündemimiz yoktur, herkes müsterih olsun. Yerli olarak üretimine devam edeceğiz." dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı bütçelerinin görüşülmesine başlandı. Genel Kurul, Başkanvekili Ahmet Aydın başkanlığında toplandı. 2016 yılı Bütçe Kanunu Tasarısı görüşmelerinin altıncı turunda Rekabet Kurumu, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu, Maden Tetkik Ve Arama Genel Müdürlüğü, Orman Genel Müdürlüğü, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Meteoroloji Genel Müdürlüğü ve Türkiye Su Enstitüsü bütçeleri de görüşülüyor.

Görüşmeler kapsamında Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Erdoğlu, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ile Enerji Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, milletvekillerinin sorularını cevapladı.

'BOR MADENLERİNİN ÖZELLEŞTİRİLMESİYLE İLGİLİ BİR GÜNDEMİMİZ YOKTUR'

Son günlerde yaşanan elektrik kesintilerinin sorulması üzerine Albayrak, "Türkiye'deki elektrik şebeke sistem altyapısı 30-40 yıllık. Türkiye'nin 15-20 bin megavat kapasitesine göre yapılmış olan bu şebekeleri bugün itibariyle artık bu kapasiteye ihtiyaç noktasında karşılık vermiyor. Bugün 73 bin megavat kurulu gücü olan Türkiye'nin, bölgesinde veya Anadolu'nun farklı yerlerindeki yoğun talebe bağlı trafo, şebeke ve iletim hatlarındaki kaçaklar, çatlamalar, patlamalar trafo noktasında bu sıkıntıları beraberinde getiriyor. Biz bununla ilgili 2016 başı itibariyle 21 dağıtım bölgesine dayalı önümüzdeki 5 yıllık 18 katrilyonluk yatırım planı açıkladık." diye konuştu.

Dünyadaki bor tüketiminin yüzde 85'inin cam, seramik, tarım, temizlik sektöründe kullanıldığını anlatan Albayrak, "110 ülkeye 400'den fazla kuruma müşteriye bor ihraç ediyoruz. Türkiye'de bor madenlerinin özelleştirilmesiyle ilgili bir gündemimiz yoktur, herkes müsterih olsun. Yerli olarak üretimine devam edeceğiz." dedi.

Dünya genelinde bugün itibariyle 100'den fazla nükleer santral inşaatının devam ettiğini ifade eden Albayrak, "İngiltere ve Avrupa'nın birçok ülkesi dahil kendi topraklarında nükleer santral inşa ediyorlar. Bugün deniliyor ki; 'Fukişima'da kaza oldu'. Evet kazanın ardından Japonya bütün santralleri kapadı. Biraz yakın takip edin, aralık ayı itibariyle durdurduğu bütün santralleri tekrar faaliyete geçirip elektrik üretimine devam ediyor. Bugün Norveç, İsveç, Finlandiya gibi ülkeler bile nükleerden elektriğini üretiyor. Rüzgar yapmayalım; kuş yolları, güneş yapmayalım; bilmem nereye... Hidroelektrik yapmayalım! O zaman bütün ışıkları söndürelim, Genel Kurul'u 1 tane ampulle ışıklandıralım, gaz lambasıyla ışıklandıralım. Hem muasır medeniyet seviyesine çıkmamızı dile getireceksiniz hem de muasır medeniyetin yaptığı 'nükleer santraller, enerji santralleri yapalım' dediğimizde karşı çıkacaksınız." ifadelerini kullandı.Cihan CİHAN
03 Mart 2016 21:58
DİĞER HABERLER