Algı operasyonunda 'harddisk' usulsüzlüğü

Algı operasyonunda 'harddisk' usulsüzlüğü
Kahramanmaraş’ta, polisin eğitim kurumlarına düzenlediği baskında bilgisayar harddiskine usulsüz el koyma işlemi Özel Hasbi Şahin İlkokulu'nun kayıtlarına engel oldu.

Konuyla ilgili açıklama yapan Okul Müdür Vekili Mehmet Taşkıran, baskına gelen polislerin bilgisayar harddskinden 3 kez imaj almaya çalıştığını ancak kopyalama yapamayınca diske el koyduğunu söyledi. Usulsüz işlem sonucu okulda kayıtların durduğunu aktaran Taşkıran, "Harddiskin imajını alamadıkları için direkt el koydular, bize örneğini vermeden götürdüler. Okulumuzun tüm kayıt işlemleri o bilgisayardan yapılıyordu, hardiskimiz olmadığı için okula kayıt alamıyoruz, işlerimiz tamamen durdu. Yapılan usulsüz el koymaydı. Bu usulsüzlüğün sonlandırılmasını istiyoruz." dedi.

Kahramanmaraş’ta, geçtiğimiz Perşembe günü isimsiz bir ihbarı dikkate alan Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Şube Müdürlüğü ekipleri, şehir merkezi ve 5 ilçede dershane ve özel okullardan oluşan 26 eğitim kurumuna terör suçu işlendiği ve vergi kaçakçılığı yapıldığı iddiasıyla operasyon yapmıştı. Ankara merkezli yürütüldüğü öne sürülen operasyonlarda, Afşin ilçesinde Afşinbey Eğitim Kurumları Özel Hasbi Şahin İlkokulu’nda arama yapan polisin, ekipman yetersizliği nedeniyle usulsüz el koyma işlemi yaptığı iddia edildi. Baskın için sabah 08.00’de okula gelen ekipler, 7 saat süren veri kopyalama işleminde başarısız oldu. Hardiskten 3 kez imaj alma girişiminde bulunan ekipler, kopyalamayı yapamayınca tutanak karşılığında dershanenin öğrenci kayıtları ve mali verilerinin bulduğu diske el koyarak okuldan ayrıldı.

"YAPILAN, USULSÜZ EL KOYMA"

Yapılan uygulamanın usulsüz olduğunu ifade eden Özel Hasbi Şahin İlkokulu Müdür Vekili Mehmet Taşkıran, alınan harddisklerin bir an önce iade edilmesini istedi. Harddisk olmadığı için okulda kayıtların durduğunu ifade eden Taşkıran şunları kaydetti: "29 Temmuz Perşembe günü Kahramanmaraş Emniyeti Terörle Mücadele ekibi okulumuza baskın yaptı. Arama kararıyla geldiler, fakat okulumuzun bürosundaki harddiske el koydular. Kaydı yapıp bir örneğini bize vermeleri gerekirken örnek vermediler, kayıt yapamadılar. 3 kere denemelerine rağmen kayıt alamadılar. Hard diskin imajını alamadıkları için direkt el koydular. Bize örneğini vermeden götürdüler. Okulumuzun tüm kayıt işlemleri o bilgisayardan yapılıyordu, öğrencilerimizin listesi orada, gelir giderlerimiz orada. Hardiskimiz olmadığı için mağdur duruma düştük, okula kayıt alamıyoruz, işlemlerimizi yapamıyoruz. Harddiskimizin bir an önce bize verilmesini istiyoruz. Yapılan usulsüz el koymaydı, bu usulsüzlüğün sonlandırılmasını istiyoruz."

YASA NE DİYOR?

Polisin bilgisayar ve benzeri elektronik cihazlarda arama yapma, el koyma ve kopyalama yetkisini nasıl kullanacağıyla ilgili Ceza Muhakemesi Kanunu’nun (CMK) 134. maddesi şöyle:

Bilgisayarlarda, bilgisayar programlarında ve kütüklerinde arama, kopyalama ve elkoyma
MADDE 134.- (1) Bir suç dolayısıyla yapılan soruşturmada, başka surette delil elde etme imkânının bulunmaması halinde, Cumhuriyet savcısının istemi üzerine şüphelinin kullandığı bilgisayar ve bilgisayar programları ile bilgisayar kütüklerinde arama yapılmasına, bilgisayar kayıtlarından kopya çıkarılmasına, bu kayıtların çözülerek metin hâline getirilmesine hâkim tarafından karar verilir.

(2) Bilgisayar, bilgisayar programları ve bilgisayar kütüklerine şifrenin çözülememesinden dolayı girilememesi veya gizlenmiş bilgilere ulaşılamaması halinde çözümün yapılabilmesi ve gerekli kopyaların alınabilmesi için, bu araç ve gereçlere elkonulabilir. Şifrenin çözümünün yapılması ve gerekli kopyaların alınması halinde, elkonulan cihazlar gecikme olmaksızın iade edilir.

(3) Bilgisayar veya bilgisayar kütüklerine elkoyma işlemi sırasında, sistemdeki bütün verilerin yedeklemesi yapılır.

(4) İstemesi halinde, bu yedekten bir kopya çıkarılarak şüpheliye veya vekiline verilir ve bu husus tutanağa geçirilerek imza altına alınır.

(5) Bilgisayar veya bilgisayar kütüklerine elkoymaksızın da, sistemdeki verilerin tamamının veya bir kısmının kopyası alınabilir. Kopyası alınan veriler kâğıda yazdırılarak, bu husus tutanağa kaydedilir ve ilgililer tarafından imza altına alınır.

CHA

03 Ağustos 2015 15:47
DİĞER HABERLER