Algün: Küçük esnafın yeni korkusu kalfa ve çırak şikayetleri

Aydın Marangozlar Odası Başkanı Süleyman Algün, iş yerlerinde kalfa ve çırak çalıştıran küçük esnafın yasal zorunlulukları ve uygulamaları tam bilmedikleri için mağdur olduklarını söyledi.

Marangozlar Odası Başkanı Algün, çoğu, ilkokul, çıraklık eğitim, ortaokul ve lise mezunu olan ve işçi çalıştırmadaki kanunları bilmesinin mümkün olmadığını belirtti. Çoğu küçük esnafın da muhasebe işlemlerini dışarıdan takip ettirdiği için sıkıntılar yaşadıklarını söyledi. Küçük esnafa iş için gelenlerin ilk başta sigorta dahi istemez diyerek duygu sömürüsü yaptıklarını ancak işten ayrılma söz konusu olduğunda işçinin ilk önce işvereni SGK ve ilgili kurumlara şikayet etmekle tehdit ettiğini ifade eden Odası Başkanı Algün, yıllardır bir türlü düzene girmeyen Sosyal Güvenlik sorunlarının her geçen gün yeni ve derinleşen meseleleri ortaya çıkardığını söyledi.

Algün, "Eskiden SGK kaydı bile yapılmayan çırak, kalfa ve ustalarımız son yıllarda sözde gelişen SGK kanunlarındaki boşluklar veya kanunlara uygun şart ve ortamların oluşturulamayışı ciddi sorunlar doğurmaktadır. Küçük esnaf ve sanatkarlarımızın neredeyse tamamının muhasebecisi işyerinde değildir ve bu ustalarımızın neredeyse tamamı Çıraklık (Mesleki) Eğitimden Ustalık belgesi almış ancak İlkokul mezunlarıdır. Dolayısıyla hiç bir işletme neredeyse SGK kanunlarının yükümlü kıldığı evrak ve kayıtları tutma konusunda hem bilgili hem de eskiden beri alışık olduğumuz Usta Kalfa ilişkilerinden dolayı düzenli değildir. İşte bu boşluktan yararlanan işyerlerinde çalışan bazı usta veya kalfalar işyerinden ayrıldıktan sonra işverene 'Bak seni şikayet ederim' tehditleri yapmaktadır. İşe girerken sigorta bile istemez diyen kişi sigorta yapılmış olmasına rağmen diğer yasal boşlukları tehdit unsuru olarak şikayet ettiğinde maalesef istenmeyen sonuçlara gitmektedir." dedi.

Aydın Marangozlar Odası olarak bu konuda yaşanan sorunların en aza inmesi için elimizden geleni yapamaya gayret ettiklerini belirten Süleyman Algün, "Gerek avukatlarımız, gerek bazı kamu kurum çalışanları işyerinden ayrılan işçi arkadaşlar yanlış yönlendirilmektedir. Çalışırken kendi isteğiyle kabul edilmiş şartların aksine beyanlar ve şahitliklerle işveren hakkındaki şikayetler ciddi kaygı ve endişe vericidir. Bu mesele zaten yeterince elaman olmayan küçük esnafımızın yeni eleman yetiştirmesini de engelleyecektir. Hiç bir işyeri ve üyemizin çalışanın hakkını yemesini ve hakkını vermemesini istemeyiz. Eğer işçisinin hakkını yiyen biri varsa karşısında oluruz. Ancak işyerinde çalışırken kabul edilmiş şartlar ve samimi ortamda ekmeklerini paylaşan işverenlerin haksız yere şikayet edilmesine ve bu şikayet neticesinde işyerlerinin her şeyini kaybetmesine de doğru bulmayız." şeklinde konuştu.

Bu şartların devam etmesi durumunda yarın ne işyeri açacak esnaf ne de yetişecek çırak, kalfa ve usta bulamayacaklarını da ifade eden Algün, "Bu konuda başta ustalarımız ve yanında çalışanlarını duyarlı olmaya ve şikayet konusunda yanlış bilgi ve yönlendirmeyi doğru bulmuyoruz. Yoksa yarın ne işyeri ne de işçi kalacak. Zaten kalfa, usta hiç olmayacak. Bu tehlikenin farkında olalım." ifadelerini kullandı. CİHAN
30 Haziran 2015 16:26
DİĞER HABERLER