Ali Bulaç: AK Parti, Erdoğan'a nasıl yardım edebilir?

Ali Bulaç: AK Parti, Erdoğan'a nasıl yardım edebilir?
Keşke 7 Haziran'dan sonra şu veya bu koalisyon hükümeti kurulsaydı. Olmadı. 1 Kasım'da sandıktan nasıl bir sonuç çıkacağını şimdiden kestirmek güç. Üç ihtimal var: Ya AK Parti tek başına iktidar olur, ya zorunlu koalisyon hükümeti kurulur veya üçüncü kez erken-tekrar seçime gidilir.
(...)

Erdoğan'ın da “başkanlık fikri”nden vazgeçmeyeceği anlaşılıyor. Erdoğan'ın başkan olmak istemesi anlaşılabilir bir şey. Tek şart başkanlığın ne olduğu konusunun geniş katılımlı müzakere ile iyice anlaşılması, temel bir sistem değişikliğinin olup bittilere getirilmemesidir. Bu konuda Erdoğan'a en büyük desteği AK Parti verebilir. Benim önerim şu:

a) Diyelim ki 1 Kasım'da AK Parti tek başına iktidar oldu. Hemen yapması gereken başkanlığı geniş kamuoyu nezdinde, medyada, akademik çevrelerde tartışmaya açması ve bunu temel bir anayasa değişikliği çerçevesinde hayata geçirmesi. Elde edeceği Meclis çoğunluğuyla sistem değişikliğine gidecek olsa, genel rıza alınmadığından kutuplaşma ve çatışma derinleşerek devam edecektir.

b) Diyelim ki, tek başına iktidar olamadı, o zaman da anlaşabileceği partiyle yine “yeni bir anayasa yapma şartıyla” hükümet kurmalıdır. Yeni ve özgürlükçü bir anayasa, siyaseti askeri veya sivil vesayetten kurtarır. Yapım sürecinde “başkanlık” da müzakere edilir, kabul görürse halkoyuna sunulur. İcab ve kabule dayalı yeni bir toplumsal sözleşme (sosyo politik nikâh) akdedilmedikçe Kürt ve Alevi meselesi çözülmez, cemaat-hükümet gerilimi sona ermez;  bozulmakta olan sosyal barış korunamaz.

1 Kasım seçimleri belki de son şansımızdır. Ben AK Partililerin yerinde olsam, seçim kampanyasını “yeni anayasa” üzerine kurardım! Top AK Parti'de!

29 Ağustos 2015 11:15
DİĞER HABERLER