Alma Meclisi raporu: Sınırları kapatıp sığınmacıyı reddedemeyiz

Almanya'da Federal Meclis'e bağlı Bilim Hizmetleri Dairesi'nin raporuna göre Almanya, sınırları kapatıp sığınmacıyı reddedemez. Avrupa yasaları çerçevesinde sığınmacılar ülke içine alınmalı. Bu düzenlemenin 'güvenli ülkelerden' gelenlere de geçerli olabileceği yorumu yapılırken, İçişleri Bakanlığı Müsteşarı ise sınırda reddetmenin Dublin III Anlaşması'na uygun olduğunu belirtti.

Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, sınırda gerekli kriterleri yerine getirmedikleri için günde 200'e yakın sığınmacının ülkeye alınmadığını açıkladı. Ancak Federal Meclis'e bağlı Bilim Hizmetleri Dairesi'nin raporuna göre Almanya, sınırları kapatıp sığınmacıyı reddedemez. Sol Partili Federal Meclis Ursula Jelpke'nin talebi üzerine hazırlanan raporda sınırda sığınmacıyı reddetmenin Almanya'nın yasalarına prensipte yürürlükte olan yasalara uygun olduğu, ancak sığınmacıların ülke içine alınmak zorunda olduğuna dikkat çekildi.

Süddeutsche Zeitung'un (SZ) rapordan aktardığı bilgilerde ayrıca sığınma talebinde bulunanların reddinin sadece Alman yasalarına dayandırılamayacağına dikkat çekildi. Bilindiği gibi Almanya, özellikle Avrupa'daki ülkelerden sığınmacı sayısını azaltmak için 'güvenli üçüncü ülke' listesine genişletmişti. Bilirkişi raporunda ise bu Üçüncü Ülke Yönetmeliği'nin Dublin III Anlaşması çerçevesinde uluslararası hukuk yükümlülüklerin önüne geçemeyeceği vurgulandı.

Bu durumda Alman daireleri bir sığınmacının iltica işlemlerinden hangi Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkenin sorumlu olduğunu tespit etmesi gerekiyor. Ancak şimdiki uygulamada Almanya reşit olmayan ve iltica işlemi başlatılan bir akrabası olanları ülkeye alıyor. Diğer sığınmacıların ise Dublin Anlaşması'na tabii tutulup tutulmayacağı henüz belli değil.

SZ ise Federal İçişleri Bakanlığı Devlet Müsteşarı Emily Haber'in sınırda reddetmelerin Dublin III Anlaşması'na uygun olduğunu söylediğini aktardı. Jelpke ise bu uygulamayı 'insanlık dışı dışlama' olarak değerlendirerek bunun tehlikeli olduğunu, sığınmacının iltica edeceği ülkeyi seçme hakkını sunacak şekilde Dublin Sistemi'nin reforma tabi tutulmasını talep etti. CİHAN
26 Ocak 2016 12:37
DİĞER HABERLER