Alman Bakan Kutschaty: Devletler anlaşsın, yaşlı Türklerin mağduriyeti kalksın

Birinci nesil Türk göçmenlerin artık yaşlandıklarını ve çoğu zamanda kendi işlerini göremez durumda olduklarını belirten Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Adalet Bakanı Thomas Kutschaty Türk ve Alman yetkililerin bunun çözümü için acil olarak bir araya gelmeleri gerektiğini söyledi.

Yaşlanmış ve artık karar veremeyecek durumda olan ihtiyarların ameliyat, bakım gibi sağlık konularının yanı sıra Almanya ve Türkiye'deki mülk alım satımı, banka ve veraset davalarında da bir karışıklık hatta bir kaosla karşılaştıklarını ifade eden Kutschaty, sorunu şöyle anlattı: "Kendi başına karar veremeyecek durumda olan bir yaşlının kimsesi yoksa devlet ona bir sosyal rehber veriyor. Doktorlardan alınan rapor ile vekâleti devlet bu kişiye veriyor. Sosyal rehber yaşlının avantajına olacak işlerini burada görüyor. Fakat Türkiye'de mülkü varsa orada Alman mahkemesinin kararı tanınmıyor. O kişi Türkiye'de banka, pasaport, veraset benzeri konularda yetkili kabul edilmiyor."

Bu hastanın Türkiye'ye gitmesi ve oradaki doktordan rapor alıp yine oradaki devletin aynı şekilde resmi sosyal bir rehber tayin ederek işlerinin halletmesine karar veriliyor. Bu durumda hasta olan yaşlının haftalarca belki aylarca doktor ve mahkemelerde dolaştırıldığını dile getiriliyor. Bunun hastaya hem eziyet hem masraf olduğunu hem de uzun zamana ihtiyaç olduğu vurgulanıyor. Hasta yakınlarının bu konuda bilinçli hareket edememeleri durumunda da ayrıca komplikasyonlara sebep olduğunu dile getiriyor.

KRV Adalet Bakanlığı bu konuda birinci nesil Türk işçilerinin mağdur olmamaları için iki yıl önce iki devlet yetkililerini bir araya gelerek konuya çözüm bulmaya davet etmişti. Bu konuda gelişme olmayınca Adalet Bakanı Thomas Kutschaty Alman ve Türk hükümetine tekrar çağrı yaptı. İki devletin anlaşması durumunda mahkemenin tayin ettiği sosyal rehber her iki ülkede de iş yapabilecek. Kutschaty bunu "Bir seferlik bir imza ile bu mağduriyet kalkacak ve hiçbir kimseye hiçbir masrafı da olmayacak." diye tarif etti.

Adalet bakanlığı bu konuda Türkçe broşürlerde hazırlatarak yaşlı ve yakınlarını bilgilendiriyor. Bakım ve koruma, yasal bakıcılık yetkisi, adli prosedür, tedbir vekaleti ve hasta talimnamesi gibi konularda detaylı bilgi almak isteyenler için bakanlığın açtığı www.betreuung.nrw.de ve www.vorsorgeregister.de ya da 0211 8371001 telefon numarasından detaylı bilgi alınabiliyor. CİHAN
12 Kasım 2015 12:27
DİĞER HABERLER