Alman içişleri bakanı, yeni bir göç yasasına karşı

Almanya Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, göç konusundaki tartışmaların Göç Yasası çerçevesinde yapılmasının yanlış olacağını söyledi. "Almanya'ya göç- Almanya göç ülkesi mi?" konulu konferansa ev sahipliği yapan de Maiziere, mevcut yasalarda eksikliklerin giderilmesi gerektiğinin açık olduğunu, ancak yeni bir yasaya ihtiyaç olmadığını vurguladı. İktidar ortağı Sosyal Demokrat Parti (SPD) ise bu yasanın en geç gelecek yasama döneminde kabul edilmesini istiyor.

Göç denildiğinde tek tip bir olgudan bahsetmenin mümkün olmadığının altını çizen Bakan Thomas de Maiziere, bu bakımdan tek bir yasa ile tüm beklentileri yerine getirmenin zor olduğunu belirtti. De Maiziere, kalifiye işgücünün yasa ile değil, siyaset ve ekonomi dünyasının ele ele vermek suretiyle tanıtım yapılarak oluşturulabileceğini dile getirdi.

Büyük Koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Parti (SPD) ise yeni Göç Yasası konusundaki ısrarını sürdürüyor. SPD Federal Meclis Grubu Başkanı Thomas Oppermann, bu yasanın bu hükümet tarafından, ama en geç gelecek yasama döneminde kabul edilmesi için mücadele edeceklerini duyurdu.

MÜLTECİ YURTLARINA SALDIRI TEKRARLANMAMALI

De Maiziere, konferans çerçevesinde ülke dışından kalifiye işgücü çekimi için toplum olarak çaba sarf etmesi gerektiğini belirtti. İslam karşıtı Pegida, Tröglitz ve başka yerlerdeki mülteci yurtlarına saldırılara 'çok çirkin manzara' diyen de Maiziere, bu tür olayların tekrarlanmaması için her şeyin yapılması gerektiğini belirtti. Bakan, sorunları asla şiddete başvurmadan konuşarak ve tartışarak çözülmesinin önemini vurguladı.

ÇİN'İN SAHAYA İNMESİ GÖÇTE YENİ BOYUTLARA SEBEP OLACAK

Konferansın açılış sunumunu yapan Washington merkezli Göç Siyaseti Enstitüsü Başkanı Prof. Demetrios Papademetriou ise bu tür tartışmaların göçün yararlarını ortaya çıkarılması için önemli olduğunu söyledi. Ancak göç konusunda her şeyi kontrol ve yönetmenin mümkün olmadığına dikkat çeken Papademetriou, "Karar merciinde olanlar attıkları adımları topluma ulaştırmalı, neyi niçin yaptığını aktarmalı. Yoksa sorunlara yol açar." dedi.

Bir kalifiye elemana değişik ülkelerin talip olduğunun altını çizen uzman, "Yakın gelecekte Çin ve Brezilya'nın en yeteneklilerin avına çıktığında göçte yeni boyutlara şahit olacağız." dedi. Türkiye ve Fas'ın da önümüzdeki 15 yıl içinde konusunda önemli aktörler haline geleceğini ifade eden Papademetriou, bu bakımdan kalifiye işgücünü çekmek ve onları tutmanın daha da zorlaşacağını belirtti. CİHAN
15 Nisan 2015 14:22
DİĞER HABERLER