Alman medyası Türkiye'ye yapılan silah satışını mercek altına aldı

Alman medyası Türkiye'ye yapılan silah satışını mercek altına aldı
Alman Welt gazetesinde yer alan habere göre Afrin’de “Alman roketleri Alman tanklarını vuruyor!” Bu Almanya açısından hem etik, hem de teknik bir sorun oluşturuyor.. 
Alman Welt gazetesinde yer alan habere göre Afrin’de “Alman roketleri Alman tanklarını vuruyor!”

Bu Almanya açısından hem etik, hem de teknik bir sorun yaratıyor.

Olay şu: Almanya’nın IŞİD’e karşı kullanması için Peşmerge’ye verdiği “Milan” tanksavar roketleri şu anda Afrin’de PKK/YPG tarafından, TSK’nın sahaya sürdüğü Alman Leopard-2 tanklarına karşı kullanılıyor. Alman Milan roketleri, Alman Leopard tanklarını vuruyor.

Böylece Almanya çarpışan iki tarafa silah satarak kar sağlayan emperyalist silah taciri konumuna düşüyor. Ayrıca iddialı Alman Leopard-2 tanklarının roketle vurulup saf dışı bırakılması, vuran Alman roketi de olsa, Almanları rencide ediyor.

Afrin operasyonu sürerken Almanya'da gündem Türkiye'ye yapılan silah satışları. DW Türkçe, Türkiye'ye yapılan silah satışlarını mercek altına alıyor.

Almanya'da özellikle 15 Temmuz sonrası Türkiye'de yaşananların ardından pek çok kesimden Türkiye'ye yaptırımlar uygulanması istenmişti. Haberde de Yeşiller ve Sol Parti'nin Türkiye'ye silah satışının durdurulmasını istediği ifade ediliyor. Ancak Dışişleri Bakanı, bu talebe, "Türkiye'ye silah satışı yapmamak için bir sebep göremiyorum" şeklinde yanıt verdiğine değiniliyor. Afrin operasyonunda Alman tanklarının kullanılmasıyla Almanya'da Türkiye'ye yapılan silah satışı tartışmaları da haliyle alevlendi.

Haberde, Alman basınında Afrin operasyonunda Leopard 2 tanklarının kullanıldığına ilişkin fotoğrafların yayımlandığı hatırlatılıyor. Yayımlanan fotoğraflara rağmen Alman hükümetinin 'kullanıldığına dair bilgimiz yok' şeklindeki açıklamasına da yer veriliyor.

Türkiye'ye bugüne kadar yapılan tank satışlarına dair sayılar da paylaşılıyor haberde;

Türkiye'ye Leopard tanklarının ihracatı 35 yıl önce başladı. Federal hükümetin verilerine göre, 1982 ile 1993 yılları arasında Türkiye'ye 391 Leopard 1 model tank gönderildi.
Almanya Türkiye’ye ilk olarak 1982 ile 1984 yılları arasında 71 adet, 1990 ile 1993 yılları arasında ise 320 adet daha Leopard 1 model tank sattı.
NATO üyesi Türkiye'ye tank satışı sonraki yıllarda üst modellerle devam etti. Berlin Ankara'ya, 2006 ile 2011 yılları arasında 354 adet Leopard 2A4 tankı sattı.
Sadece tanklar değil gündemde olan. Verilerle Türkiye'ye yapılan silah satışları da mercek altında:

Ekonomi Bakanlığı verilerine göre 2017 yılında ayrıca 1 milyon 860 bin euroluk kızılötesi tarama cihazları, 1 milyon 850 bin euroluk donanma gemisi teçhizatı ve 1 milyon 380 bin euroluk askeri uçak teknolojilerine yönelik talebe onay verildi.
Ayrıca 1 milyon euro sınırı altında kalan ve ABC koruma silahları ile göz yaşartıcı gazın da yer aldığı askeri elektronik malzemelerin de onaylanan talepler arasında olduğu bilgisi verildi.
Türk hükümetinin cephaneye ilişkin taleplerine yönelik ihracat değeri verisi sunulmazken, bu kalemin patlayıcı madde, yanıcı madde ve balistik koruma silahlarını kapsadığı belirtildi.
Yıllara göre de bu silah satışlarından elde edilen gelirler paylaşılıyor okuyucuyla:

Türkiye, son 20 yıldır Almanya'nın silah ticareti yaptığı en önemli ülkelerden biri konumunda. Örneğin 1999 yılındaki silah alımıyla Türkiye, Almanya'nın ihracat listesinde birinci sıradaydı.
Verilere göre, Türkiye'nin en çok silah aldığı 1999 yılında Almanya 976 milyon euroluk ihracat geliri elde etti.
Bu gelir, 2000'li yıllarda düşüşe geçti. Türkiye'ye silah satışından elde edilen gelir 2003 yılında 440 milyon euro, 2008 yılında ise 44 milyon euro oldu.
Türkiye ile Almanya arasındaki silah ticareti 2010 yılında yeniden artışa geçti. Federal hükümet 2010 yılında 199 milyon euroluk savunma ihracatına onay verdi. Bu onay ile birlikte Türkiye, Almanya'nın en fazla savunma sanayi ihracatı yaptığı ülkeler arasında altıncı sıraya yerleşti.
Almanya 2015 yılında Türkiye'ye sattığı silahlardan 39 milyon euro ihracat geliri elde ederken, 2016 yılında bu oran iki kattan fazla arttı. 2016 yılında Türkiye Almanya'nın savunma sanayi ihracatı yaptığı ülkeler arasında 20'nci sırada yer alırken, Berlin 84 milyon euroluk bir ihracat geliri elde etti.
Son olarak siyasi krizlerin ve Türkiye'de yaşanan hak ihlallerinin satışlara yönelik etkisi masaya yatırılıyor. Yaşanan gerilim ve gelişmelerin silah satışlarını etkilediği ifade ediliyor. Alman hükümetinin yaşananlardan sonra Türk hükümetinin savunma ürünleri ithalatına yönelik birçok talebini onaylamadığı belirtiliyor.

Her ne kadar krizler etkili olsa da Türkiye'ye 2017 yılında yine de silah satıldığı ve resmi verilere göre, 2017 Kasım ayı başına kadar Türkiye'ye yaklaşık 30 milyon euroluk silah satışına onay verildiği ifade ediliyor.
25 Ocak 2018 02:07
DİĞER HABERLER