Zaman Gazetesi, Samanyolu Televizyonu ve Cihan Haber Ajansı’nı bünyesinde barındıran World Media Group AG, bir ilki gerçekleştirerek Federal Meclis’te iftar yemeği verdi.
Alman siyasilerin de desteği ile önceki akşam gerçekleşen program, siyaset, ekonomi ve akademi dünyasının buluşmasına sahne oldu.
İftar programı Hıristiyan Demokrat Birlik Parti’li (CDU) Alman-Türk Parlamenterler Dostluk Grubu Başkanı Thomas Kossendey’in himayesinde yapıldı. Gecede bir konuşma yapan Kossendey, iftar yemeklerinin kültürler ve dinler arası diyaloğa büyük katkı sağladığını ifade ederken bu tür programlarla Alman ve Türklerin yakınlaştığını söyledi. Geceye katılan TBMM Başkan Vekili İsmail Alptekin de çatışmaların durdurulup barışın inşa edilmesi için insanoğlunun hoşgörü ve diyaloğa ihtiyaç duyduğunu belirtti. “Savaş ve haksızlık karşısında bize düşen öncelikli görev, dünyaya hoşgörünün getirilmesidir.” diyen Alptekin bu konuda Almanya ve Türkiye’ye büyük görevlerin düştüğünü kaydetti.
Türk-Alman Parlamenterler Dostluk Grubu Başkanı Ahmet Yaşar ise Türk-Alman ilişkilerinin geliştirilmesi için çalışmalara devam edeceklerini ifade ederken Almanya’da siyaset, iş ve bilim dünyasında görev yapan Türklerin olduğunu, bu kişilerin iki ülke arasında köprü vazifesi gördüklerini belirtti.
Gecede söz alan diğer bir siyasi SPD milletvekili Lale Akgün Alman Meclisi çatısı altında gerçekleşen iftar yemeğinin “bir ilk ve geleceğe yönelik önemli bir adım” olduğunu söyledi. Hür Demokrat Partili (FDP) Türk-Alman Parlamenterler Dostluk Grubu üyesi Mechthild Dyckmans ise “Ben hayatımda ilk defa bir iftar yemeğine katılıyorum. İlk başta beni nelerin beklediğini bilemedim. Ancak buradaki ortamı görünce bu gibi toplantıların ne kadar önem arz ettiğini fark ettim. Farklı kültürlerin buluşması ile güven ortamı oluşuyor. İnsanların birbirlerine güvenmeleri ise barış içinde beraberce yaşama katkı sağlıyor.” diye konuştu.
‘Dünya barış ve hoşgörüye muhtaç’
World Media Group AG adına Denetleme Kurulu Başkanı gazeteci-yazar Abdullah Aymaz da iftar yemeklerinin toplumlar arası kaynaşmaya vesile olduğunu, farklı kültür ve dinlere mensup kişilerin tanışmalarına ve fikir alışverişinde bulunmalarına imkan tanıdığını söyledi. Kültürler ve dinler arası diyalog toplantıları ile insanların kendi konumlarında oldukları gibi kabul edildiğine dikkat çeken Aymaz, “Buradaki asıl amaç da odur. Dünyanın barış ve hoşgörü mesajına ihtiyacı var. Bu gibi toplantılar ile mevcut mesajın verildiği kanaatindeyim.” dedi.
Gecede milletvekilleri Hacı Biner, Şükrü Önal, Meclis Danışmanı Mehmet Türker ile Avrupa Zaman Genel Yayın Müdürü Mahmut Çebi de hazır bulundu.
İslam Zirvesi ‘İslamiyet’e resmî statü’ umutlarıyla başlıyor
Almanya’da Federal İçişleri Bakanlığı bünyesinde organize edilen ‘İslam Zirvesi’ Hıristiyan Demokrat Birlik Partili (CDU) İçişleri Bakanı Dr. Wolfgang Schaeuble başkanlığında bugün başkent Berlin’de toplanıyor. Zirveye Müslümanları temsilen 15 kadar kuruluş ile Almanya'dan federal ve yerel düzeyde temsilciler katılıyor. Toplantı davetli listesi daha önce Başbakan Angela Merkel başkanlığında düzenlenen ‘Uyum Zirvesi’nde olduğu gibi tartışma konusu oldu. Milli Görüş Teşkilatı’nın çağrılmadığı zirvede ülkede yaşayan Müslümanlarla farklı alanlardaki sorunların çözüme kavuşturulması hedefleniyor. Zirvede İslam’ın Hıristiyanlık ve Musevilik gibi “resmî din” olarak kabulü yönünde bir mesaj verilmesi de bekleniyor.