Alman sağlık sigortaları yeni yıla zamla girdi

Almanya'da sağlık sigorta kurumları yeni yılda prim zamlarıyla girdi. Ülkedeki sağlık sigortalarının üçte ikisi sigortalıların ödemeleri gereken primlere zam yaptı. Yeni zamlarla sağlık sigorta prim oranları brüt maaşların yüzde 14,6 ile 16,3 arasında değişen oranlarına ulaştı.

Sigorta primlerine zamlar Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) gazetesinin yaptığı araştırmayla su yüzüne çıktı. FAZ'ın sağlık sigorta primleri konusunda hazırladığı listeye göre ülkedeki toplam 88 sağlık sigorta kurumundan 59'unun primleri yeni yılla birlikte artıyor.

EN UYGUN SAĞLIK SİGORTASI METZINGER BKK

Araştırma en düşük oranda sağlık sigorta primi talep eden sigorta kurumunu da ortaya koydu. Buna göre, yüzde 14.6 ile sağlık sigorta primi en düşük olan kurum Metzinger BKK. Metzinger BKK aynı zamanda herkesin üye olabileceği ve bu yıl da primlere zam yapmayan tek sağlık sigorta kurumu. Öte yandan sigorta primi en yüksek olan sağlık sigorta kurumu ise yüzde 16,3 ile BKK Viactiv. Almanya'da sağlık sigorta primini çalışan ve işveren birlikte ödüyor. Sağlık sigorta priminin yüzde 7,3'ünü işveren ödüyor. Ancak sağlık sigorta kurumları buna ek ödentiler talep edebiliyor. Üstelik yasalar her bir sigorta kurumuna, ek ödentileri yeniden belirleyebilme hakkı sunuyor. 2016 itibariyle yapılan zamlar sonucunda Almanya'daki sağlık sigorta primleri ortalama yüzde 0,2 oranında yükselmiş oldu. Bununla ortalama sağlık sigorta primi ise brüt gelirin yüzde 15,7'si oldu. Böylece ayda ortalama 3 bin Euro kazanan bir çalışan, bu yıldan itibaren aylık 6 Euro daha fazla sağlık sigorta primi ödeyecek.

PRİMLERDE EN YÜKSEK ZAMMI DAK-GESUNDHEIT YAPTI

Rakamlar Almanya'da 20 sağlık sigorta kurumunun yüzde 15,7 olan ortalama sigorta priminin üzerinde prim talep ettiklerini gösteriyor. Yeni yılda en yüksek zammı, primi yüzde 16,1'e yükselten DAK-Gesundheit oldu. Uzmanlar, mensup olunan sağlık sigorta kurumunu değiştirerek çalışanların önemli oranda tasarruf yapabileceğini bildiriyor. Sağlık Kasaları Birliği Başkanı Doris Pfeiffer ise danışmanlık hizmetleri, müşteriye davranış ve ek hizmetler gibi faktörlerin de önemli olduğuna dikkat çekerek, sadece prim oranı yüzünden kurum değiştirmenin akılcı olmadığını belirtiyor. Öte yandan yapılan zamlar ilaç, doktor ve hastane masraflarının artışına bağlanıyor. CİHAN
04 Ocak 2016 12:06
DİĞER HABERLER