Alman turist azlığı, bahşiş alan turizm hizmet elamanlarını korkutuyor

Alman turist azlığı, bahşiş alan turizm hizmet elamanlarını korkutuyor
Tatil yaptıkları süre içinde kaldıkları otelin garson, buzdolabı düzenleyicisi, kat görevlisi ve belboylarına yüksek bahşiş veren Alman turist eksikliği, sezon öncesi turizm sektöründe elaman bulmayı zorlaştırıyor.

Antalya'da, 200 bin turizm sektörü çalışanının 120 binini, turist hizmet elamanı oluşturuyor. 585 bin yatak kapasitesine sahip bölgede aktif sezonda asgari ücretle çalışan garson, kat görevlisi (Maid), buzdolabı düzenleyicisi (Mini bar) ve belboylar (Valiz taşıyıcısı), Hollandalı, Belçikalı, Avusturyalı, İngiliz, Fransız, İskandinav, Rus ve Türk turistlere göre yüksek bahşiş veren Alman turistlerin tatil yaptığı otellerde çalışmayı tercih ediyor. Kat görevlileri, garsonlar, buzdolabı düzenleyicileri ve belboylar bahşisi düşük olduğu için yerli turist ağırlayan otellerde çalışmaya yanaşmıyor. Bir Alman turist, otel hizmet görevlilerine günde 3 Euro'dan 20 Euro'ya kadar bahşiş verebiliyor. Konaklama tesislerinde turist hizmetinde çalışan turizm çalışanları, kış döneminde 5 ay açıkta kaldıkları süre içinde yazın Alman turistlerden aldıkları bahşişle geçimlerini sağlıyor.

"TURİZM ÇALIŞANLARI KIŞIN GEÇİMLERİNİ ALDIKLARI BAHŞİŞLERLE SAĞLIYOR"

Manavgat Titreyengöl-Sorgun Turizm Yatırımcıları Birliği (TİSOYAB) Başkanı ve beş yıldızlı Nashira Otel'in sahibi Hüseyin Aydoğan, bölgede tatil yapan milletler arasında turizmde hizmet çalışanlarına en fazla bahşişi Almanlar'ın verdiğini söyledi. Alman turistlerde tatil yaptıkları oteldeki kat görevlisi, valiz taşıyıcısı garson ve buzdolabı düzenleyicisine bahşiş vermenin bir kültür olduğunu belirten Aydoğan, "Bu kültürü Alman turistlerin çoğu uygular. Çocukları önünde bahşiş vererek kültürün devamcısı olduklarını gösterirler. Alman turistler 7'den 77'ye tatil yaptıkları otelin hizmet veren çalışanlarına yaptıkları hizmet karşılığında teşekkür anlamında valiz taşıyıcısı, garson, odasında dolap düzenleyicisi, kat görevlisinin çarşafını değiştirdiğinde ve odasını temizlediğinde teşekkür olarak bahşiş vererek ödüllendirir." diye konuştu.

"ALMAN TURİSTLERDE YÜZDE 15'LİK KAYBIMIZ VAR"

Turiste hizmet sektöründe çalışan turizm çalışanlarının, bahşiş almak için aktif sezonda genelde Alman turistlerin tatil yaptığı otellerde çalışmayı tercih ettiğinin altını çizen Aydoğan, bahşisi düşük olan otellerin personel bulmada zorlandığını kaydetti. Aydoğan, şu bilgileri verdi: "En son Sultanahmet Meydanı saldırısında 11 Alman turistin hayatını kaybetmesi Alman turistleri sezon öncesi korkuttu. Alman turistlerde bir önceki seneye göre yüzde 15'lik kaybımız var. Alman turistler Antalya turizmin can damarı. Bölgemize Alman turist gelmezse, aktif sezonda 'bahşiş alamayız ' diyerek otellerde hizmet biriminde çalışan elaman bulamayız. Personel Alman turistleri ağırlayan otellerde çalışmak istiyor."

Side Selimiye Otel Sahibi Mehmet Çelikten ise hizmet biriminde çalışan personelin sezonda çalışma önceliğinin Alman turistlerin tatil yaptığı oteller olduğunu söyledi. Hizmet birimi personelinin çalıştığı otelde istediği bahşişi alamazsa işi bırakarak Alman turistlerin yoğun şekilde tatil yaptığı konaklama tesisine geçtiğini belirten Çelikten, "Alman turistlerin tatil yaptığı konaklama tesislerini personel bulması daha kolay. Bahşişi en fazla Almanlar veriyor. Alman turisti ağırlamayan oteller sezonda personel bulmada zorluk çekiyor." ifadesinde bulundu.

15 yıldır Manavgat'ta otellerde kat görevlisi olarak çalışan Saliha Sarp da çalışmada önceliğinin bahşişi bol olduğu için Alman turistlerin olduğu tesisler olduğunu ifade etti. Yerli turist ve Rusların bahşiş vermede çok cimri olduklarını anlatan Sarp, "Bölgemizde turizm 7 ayla sınırlı. Kışın 5 ay açıkta kalıyoruz. Mecburen bahşişi bol olan otelleri tercih ediyoruz. Bölgemizde çalıştığım 15 yıl süre içinde tatil yapan turist milletleri içinde en fazla bahşişi Almanlar veriyor. Yerli turistlerde bahşiş verme kültürü yok." şeklinde konuştu.

Manavgat'ta bir beş yıldızlı otelde kat görevlisi olarak çalışan Elif Yılmaz ise çalışmada tercihini Alman turistlerin yoğun geldiği otele göre yaptığını kaydetti.

Beş yıldızlı bir otelde belboyluk yapan Oğuzhan Öztürk de iyi derecede Almancası olması ve Alman turistlerin valiz taşımaya göre 3 ile 10 Euro arasında bahşişi vermesinden dolayı 13 yıldır bu işi yaptığını, kışın da geçimini aldığı bahşişle sağladığını belirtti.

Alman turizminde öncü seyahat acentesi sahibi Unser Tour Sahibi Aziz Günyeli de Antalya'da turizminin bel kemiğini Alman turistlerin oluşturduğunu söyledi. Alman turistin gelmemesi durumunda turizm sektöründe 20'ye yakın iş kolunun zor durumda kalacağı bilgisini verene Günyeli, "Alman turistler, kültür turlarından pazarlarda alış veriş yapmada, esnafın yüzünü güldürmede ve otellerde hizmet veren personeli verdikleri bahşişlerle sevindirmede Antalya turizminin velinimetidir. Alman pazarını kaybedersek halimiz perişan olur." değerlendirmesinde bulundu. CİHAN
17 Şubat 2016 10:11
DİĞER HABERLER