Alman-Yunan ilişkileri kopma noktasına geldi

BERLİN (CİHAN)- Almanya Başbakan Angela Merkel'in Yunan mevkidaşı Aleksis Çipras'ı telefonla arayarak eleştirdiği ifade edildi. Alman hükümet temsilcilerinin Yunanistan'ın Euro Bölgesi nezdindeki son girişimini "Truva atı" olarak nitelendirdikleri, Çipras'ın ise adı açıklanmayan bir yetkilinin kullandığı ifadeye sert tepki gösterdiği aktarıldı.

2010'da Almanya'nın öncülüğünde üzerinde mutabık kalınan bir yardım programında belirlenen şartlara riayet edilmesi kaidesi ve devlet iflasının engellenmesi hedefiyle Avrupa Komisyonu (AB), Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu'ndan (IMF) oluşan Troyka tarafından Yunanistan'a aktarılan 240 milyar Euro hacmindeki finansal desteğe rağmen bu ülkenin takındığı tavırlar tepki çekiyor.

Üzerinde anlaşılan yardım programının devam ettirilerek AB'den alınan mali teşviklerin kesintiye uğramaması için Yunanistan'ın yaptığı resmi başvuru, Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schäuble tarafından "önemli bir çözüm önerisi sunulmadığı" gerekçesiyle reddedilmişti. Schäuble, "Yunanistan tarafından sunulan mektubun Euro Bölgesi'nin belirlemiş olduğu kriterlerle alakası yok. Yunanistan, öngörülen programın şartlarını yerine getirmeden sadece finansal bir köprü kurmayı amaçlıyor." diyerek Almanya ve AB gündeminde bomba etkisi oluşturdu.

Yunanistan'ın AB'den alacağı maddi yardımın reform ve tasarruf şartlarına bağlanmasını reddetmesi Hıristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) ve Sosyal Demokrat Parti'den (SPD) oluşan Büyük koalisyon hükümetinin söylemlerinin sertleşmesine sebebiyet verdi. Federal Hükümet Sözcülüğü Başbakan Angela Merkel'in Yunan Başbakanı Aleksis Çipras'ı telefonla aradığını, ikilinin borç krizi ile ilgili görüştüklerini bildirmekle yetindi. Fakat Alman basınında çıkan haberlerde ise Alman hükümet temsilcilerinin Yunanistan'ın son girişimini "Truva atı" olarak nitelendirdikleri, Çipras'ın ise adı açıklanmayan bir yetkilinin kullandığı mevcut ifadeye sert tepki gösterdiğini kaleme aldı. Bazı haberlerde ise Başbakan Merkel'in mevkidaşını sergilediği katı tutumdan ötürü ilgili görüşmede eleştirdiği iddia edildi.

"NİHAYET BİRİ İFLAS EDEN YUNAN HÜKÜMETİNE HAYIR DEDİ"

Bu arada Alman Bild gazetesinin "Teşekkürler Wolfgang Schäuble" ifadesini kullanarak "Nihayet biri iflas eden bu Yunan hükümetine 'hayır' dedi" başlığıyla bir haber yayınlaması dikkat çekti. Yunanistan'ın AB'yi "haftalardır hile yaparak kandırdığını" savunan gazete, Bakan Schäuble'nin Yunanistan ile ilgili "Artık hiçbir şey yok onlara. Atina'nın önerisi boş bir havadan başka bir şey değil." ifadesini kullandığını belirtti. Federal Hükümet tarafından hazırlanan bir yazışmaya atıfta bulunan gazete, Alman hükümetinin Yunanistan'a 'truva atı' dediğini de diğer gazeteler gibi savundu.

Diğer taraftan ise ilgili yardım programının süresi Şubat ayının sonunda sona ereceği için Yunan hükümetinden ilgili programın süresinin uzatılabilmesi için Troyka'nın reformlar ve tasarruf politikaları ile ilgili belirlediği 5 şartı yerine getirmesi talep ediliyor. Konuyu müzakere etmek için Brüksel'de toplanan Euro Bölgesi'ndeki maliye bakanları ise son sözü söyleyecekler. Yunanistan'ın Euro bölgesinden çıkarılması yönündeki tartışmaların da açıkça yapılmaya başlanması AB'deki 'içte birliği' bozacağı gerekçesiyle bazı ekonomistler tarafından da endişeyle karşılanıyor. CİHAN
20 Şubat 2015 18:29
DİĞER HABERLER