Almanya'da 80 bin genç meslek eğitim yeri bulamadı, 40 bin yer ise boş kaldı

Almanya bir taraftan kalifiye açığı diğer taraftan hiç bir gencin yolda kalmaması için çaba gösterirken, 80 bin 800 genç bu yıl meslek eğitim yeri bulamadı. Buna karşın 40 bin meslek eğitim yeri ise hâlâ boş duruyor. Mültecilerden dolayı sayının daha da artacağına dikkat çeken DGB çözüm için federal ve eyaletlerin işletme dışı proje geliştirmesini istiyor.

Almanya'da bir taraftan kalifiye açığı ile mücadele diğer taraftan da hiç bir gencin yolda kalmaması ve özellikle göçmen kökenli gençlerin topluma uyumu için her gence meslek eğitim yeri bulunması için çaba sarf ediliyor. Buna rağmen istediği meslek eğitim yeri bulamayan gençler gibi istediği özellikleri taşıyan meslek eğitimi verebileceği aday bulamayan işletme, işveren sayısı da az değil. Meslek eğitimine başlayıp da bitiremeyenler de ayrı bir sorun olarak duruyor.

Alman Sendikalar Birliği'nin (DGB) açıkladığı 2015 meslek eğitim bilançosuna göre Almanya'da istekli meslek eğitim yeri arayan 80 bin 800 gence karşın 40 bin 960 meslek eğitim yeri boş duruyor. DGB'ye göre meslek ve meslek ileri eğitimi için danışmanlık ve rehberlik hizmetleri çok önemli rol oynuyor. Konuyla ilgili açıklama yapan DGB Başkan Yardımcısı Elke Hannack meslek ve meslek ileri eğitimi alanında alınan önlemlerin etkisini göstermeye başladığını belirterek, "2011 yılından beri ilk defa meslek eğitim anlaşmaları sayısında eksiye düşülmedi." dedi.

Meslek eğitimini tamamlayanların sayısının hala düşük olduğunu ifade eden Hannack, "Yıllık meslek eğitim yeri için müracaat eden 522 bin sayısı hala sabit. Meslek eğitimi yapmaya istekli olup da yer bulamayanlar yada beklemeye kalanların sayısı 6 bin azaldı. Buna rağmen 80 bin 800 meslek eğitim yapmaya istekli gence karşın 40 bin 960 meslek eğitim yeri hala boş duruyor. Ayrıca 201 bin genç ise meslek eğitim isteğini geleceke yıla erteledi. Buda gösteriyor ki tüm gençlere meslek eğitim garanti verilmesi için gidilecek daha yol var." şeklinde konuştu.

DANIŞMANLIK HİZMETİ

DGB'ye göre meslek ve meslek ileri eğitimi için danışmanlık ve rehberlik hizmetleri çok önemli bir temel taşı oluşturuyor ancak bu yeterli değil. Ekonomi dünyası bu konuda verdiği sözü tam olarak yerine getirmedi. 2015 yılında ek olarak 20 bin meslek eğitim yer açılacakken, sadece 7 bin 300 yeni meslek eğitim yeri açılabildi. Dolayısı ile işyerlerinde meslek eğitim yerinin artması için başka yollar aranmalı, başka imkanlar konuşulmalı. Önümüzdeki yıllarda mültecilerden dolayı meslek yer arayanların sayısının dahada artacağına dikkat çeken DGB, bunun için federal ve eyaletlerin bölgelerde işletme dışı proje geliştirmesi gerektiğine işaret ederek, bu işin muhatapları bundan sonra daha sıkı çalışma içinde olması gerektiğini belirtiyor. CİHAN
19 Aralık 2015 13:17
DİĞER HABERLER