Almanya'da dışlanma duygusu meslek seçimine de yansıyor

Almanya'da meslek eğitimi öğrencisi her dört göçmen gençten biri en az bir kez dışlanma deneyiminden geçmiş. Dışlanma meslek seçimine de yansıyor ve örneğin Alman gençler arasında bankacılık mesleğine yönelenlerin sayısı fazlayken, göçmen gençler arasında ilgi diş teknisyenliği veya berberlik mesleğinde yoğunlaşıyor.

Almanya'da hem meslek eğitimi hem de iş piyasasında göçmenler dışlanmaya devam ediliyor. Alman Sendikalar Birliği'nin (DGB) hazırladığı 2015 Meslek Eğitim Raporu'nda yer alan verilere göre meslek eğitim sürecinde olan göçmen gençlerin dörtte biri en az bir kez dışlanma yaşadı.

Dışlanma meslek seçiminde de kendini gösteriyor. Toplumda değerli meslekler olarak nitelendirilen mesleklerde öğrenim gören göçmen gençlerin oranı Alman gençlere kıyasla daha az. Örneğin bankacılık alanında meslek öğrenen gençlerin oranı yüzde 14'te kalıyor. Buna karşılık berberlik veya diş teknisyenliği gibi mesleklerde göçmen gençlerin oranı artıyor, Alman gençlerin oranı azalıyor. Göçmen gençlerin en çok rağbet gösterdiği meslek diş teknisyenliği, ikinci sırada ise berberlik geliyor.

DGB'nin son raporundaki veriler her dört göçmen meslek eğitim öğrencisinden birinin eğitim sürecinde dışlanma yaşadığına işaret ederken gençlerin yüzde 12'si meslek eğitim yeri ararken de kökeni dolayısıyla bir eğitim yeri bulmakta zorlandığını söyledi. Bu arada dışlanmalara rağmen yüzde 67 oranındaki çoğunluk meslek eğitimlerinden memnun olduklarını dile getirdi. Memnuniyet oranı Alman öğrencilerde yüzde 73'e yükseliyor.

DGB Federal Gençlik Sekreteri Florian Haggenmiller rapordaki verileri değerlendirirken dışlanmaların altını çizdi ve "İşletmelerin gençleri dışlama lüksü yok. Hiçbir genci kaybetme lüksümüz yok." şeklinde tepki gösterdi. Haggenmiller Almanya'daki meslek eğitim alanını kapsayan raporla ilgili verileri değerlendirirken meslek eğitimi öğrencilerinin haftada 40 saatten fazla çalıştırıldıklarına da dikkat çekti ve "Meslek eğitimi öğrencileri ucuz iş gücü olarak kullanılıyor. Bunun önüne geçmek için Federal Hükümet yeni bir çerçeve çizmelidir." dedi.

Gençlerin şikayetleri raporda branşlara göre sınıflandırıldı. Şikayetlerin ortalamanın üzerine çıktığı meslekler aşçılık, otelcilik, boyacılık, vernikçilik ve dişçilik alanındaki meslekler oldu. Aşçılık öğrenen gençlerin yüzde 57'si, otelcilik alanında meslek öğrenen gençlerin yüzde 59'u neredeyse her gün fazla mesai yapmak zorunda kaldıklarını dile getirdi. DGB'nin raporundaki veriler en fazla rağbet gören 25 meslekte eğitim gören 18 bin 627 öğrenci ile yapılan anket sonucu ortaya çıktı. Ankete katılan gençlerin dörtte birini göçmen gençler oluşturdu. CİHAN
05 Eylül 2015 13:05
DİĞER HABERLER