Alman Dış İstihbarat Servisi'nin (BND), Avrupalı şirketler ve siyasetçiler hakkında bilgi toplayan Amerikan Ulusal Güvenlik Kurumu'na (NSA) yardım ettiğinin ortaya çıkması hükümet ortakları arasında krize neden oldu. Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel, ortaya atılan iddiaların bir an önce aydınlatılmasını talep etti.
Amerika ile Almanya arasında yaşanan NSA skandalı yeni bir boyut kazandı. Alman Dış İstihbarat Kurumu'nun ( BND) Avrupalı politikacılar ve şirketler hakkında bilgi toplamada NSA'ye yardım ettiği iddiası hükümeti karıştırdı.
2005 yılından bugüne Başbakanlık koltuğunda oturan Angela Merkel'in NSA'nın bilgi toplama faaliyetlerinden haberi olduğunu iddia eden muhalefet, Federal Başbakan Merkel'den açıklama yapmasını istediler. Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel, ajanlık faaliyetlerinde NSA'ya BND'nin ne tür yardımlar yaptığının açıklığa kavuşmasını isteyerek, eğer BND ekonomi alanından ajanlık çalışmalarında NSA'ye yardım ettiyse bunun yeni bir boyut getireceğin ve BND'nin buna biran önce son vermesi gerektiğini söyledi. BND'nin başbakanlıkta CDU'ya bağlı bakanlık tarafından yönetildiğini söyleyen Gabriel, ortaya atılan iddiaların bir an önce aydınlatılmasını talep etti.
Başbakanlıktan yapılan açıklamada ise NSA'nın Avrupalı silah sanayinde faaliyet gösteren şirketler hakkında istihbarat faaliyetinden 2008 yılında haberdar olunduğu ve gerekli belgeleri Federal Meclis NSA Araştırma Komisyonu'na 2014 yılında belgelerin gönderildiği ifade edildi. 11 Eylül 2001'deki terör saldırılarından sonra terörle mücadele için Amerika'nın Almanya ile yaptığı anlaşma gereğince NSA'nın BND'nin bazı bilgilerine ulaşabildiği kaydedildi. NSA'nın BDN'nin sisteminde 40 bine yakın arama yaptığı ve silah endüstrisinde faaliyet gösteren şirketler hakkında bilgi topladığı 2008 yılında BND'nin fark etmesine rağmen gerekli yerlerin haberdar edilmediği iddia edildi.
CEM ÖZDEMİR: MERKEL'E GÜVEN SORUNU OLUŞUR
Amerika'nın Merkel'i dinlediğinin ortaya çıkmasından sonra Merkel'in "Dostlar arasında dinleme olmaz" dediğini hatırlatan Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir, "Eğer Merkel, BND'nin NSA'ya yardım ettiğini bildiği halde böyle bir açıklama yaptıysa burada güven sorunu oluşur." dedi. Cem Özdemir, Merkel'den iddiaların aydınlatılması için gerekenleri yapmasını istedi.
Sorumluluğun Başbakanlıkta ve Merkel'de olduğunu söyleyen Yeşiller Meclis Grubu Başkanı Anton Hofreiter, dönemin İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, Başbakanlıktan sorumlu Bakan Roland Pofalla ve Peter Altmaier'in NSA Araştırma Komisyon'unda ifade vermeleri gerektiğini dile getirdi.
SPD Genel Sekreteri Yasmin Fahimi de Başbakanlığın, NSA'nın ajanlık faaliyetlerini görmezden geldiğini iddia ederek, Meclis Araştırma Komisyonu'nun konuya el atmasını istedi. Başbakanlıktan yapılan açıklamada, NSA'nın ajanlık faaliyetlerinin aydınlatılmasının önemli olduğunu fakat hükümetin gündeminde sorumlu personeller hakkında herhangi bir işlem yapılmasının gündemde olmadığı vurgulandı. CİHAN