Almanya'da kızamık alarmı

BERLİN (CİHAN)- Almanya'nın başkenti Berlin'de kızamık hastalığının önüne geçilemiyor. Geçen ekim ayında baş gösteren hastalığa yakalananların sayısı bini geçti. Hastalık diğer eyaletlere de sıçradı. Thüringen'de kısa zamanda 52 kişi kızamığa yakalandı.

Hastalığın Thüringen'e Berlin'den taşındığı tahmin ediliyor. Almanya'nın doğu eyaletlerinden Thüringen'deki hasta sayısı kısa zamanda 52'ye yükseldi.

Hastalık Erfurt kentindeki bir okulda ortaya çıktı. Yaşları 7 ile 15 arasında değişen 36 öğrenci kızamığa yakalandı. Çocuk doktorları muayenehanelerinde yetişkinlere de kızamık aşısı yapmaya başladı.

HER GÜN EN AZ 20 KİŞİ KIZAMIK HASTALIĞINA YAKALANIYOR

Berlin'de geçen Ekim ayında ortaya çıkan kızamık hastalığına yakalananlara her gün yeni hastalar ekleniyor. Berlin Eyaleti Sağlık Dairesi görevlilerinden Silvia Kostner Berlin'de her gün en az 20 kişinin kızamığa yakalandığını açıkladı.

Kızamığa yakalanan bir küçük çocuğun hastalık nedeniyle geçen ay hayatını kaybetmesi anne babalar arasında endişeye sebep oldu. Başta Berlin Sağlık Senatörlüğü olmak üzere devlete bağlı veya özel, tüm hastalık sigortaları ile doktorlar ortak bir açıklama yaparak Berlinlileri kızamık aşısı yaptırmaya çağırdı.

KIZAMIK VAKASINDAKİ ARTIŞ MÜLTECİLERE BAĞLANIYOR

Kızamık hastalığının Berlin'de salgın halinde ortaya çıkması mültecilere bağlanıyor. Eski Yugoslavya'dan veya diğer savaş bölgelerinden gelen mültecilerin savaş nedeniyle aşı olmadıklarına dikkat çeken uzmanlar Berlin'de yetişkinler arasında ilk kızamık hastalarına bir mülteciler yurdunda rastlandığını ifade ettiler. Bu sebeple Berlin Eyaleti Sağlık Dairesi mültecilere ücretsiz aşı yapacak bir aşı merkezi oluşturmak için harekete geçti.

Sağlık Dairesi Sözcüsü Silvia Kostner bu konuda ilçe belediyeleriyle koordinasyon içinde çalışıldığını ve aşı merkezinin Moabit semtinde açılmasının karara bağlandığını söyledi. Kostner, "Böyle bir merkezin açılması zaten düşünülüyordu ama kızamık salgını sebebiyle çalışmalarımızı hızlandırdık." dedi.

Federal Almanya Doktorlar Odası Başkanı Frank Ulrich Montgomery Berlin'de mültecilere hizmet verecek bir aşı merkezinin açılacak olmasını olumlu bulduğunu belirtti ancak sorunun asıl çözümü için ihtiyaç duyan mültecilere birer anonim hastalık belgesi (Krankenschein) verilmesi gerektiğini söyledi.

Hastalık sigortasından yoksun hasta mültecilerin iyi bir tedavi görebilmeleri için böyle bir uygulamanın şart olduğunu savunan Başkan Montgomery haftalık Focus Dergisi'ne verdiği röportajda "Bu insanlık gereğidir." diye konuştu.

AŞI YAPTIRILIP YAPTIRILMADIĞI NASIL BİLİNECEK?

Almanya doğumlular için bu soruya yanıt vermek kolay, zira bebeklikten itibaren yaptırılan aşılar aşı karnesine işleniyor. Aşı karnesini kaybetmiş olanlar, ikinci bir aşı karnesi çıkarma hakkına da sahipler ancak aşı yaptırılıp yaptırılmadığı tam olarak belirlenemeyenler için de sorun yok. Doktorlar aşıların birden fazla kere yaptırılabileceğine işaret ediyorlar.

Ev doktoruna danışılarak yeniden kızamık aşısı yaptırmak mümkün. Ayrıca bir kan tahlili yaptırarak da kişinin aşılı olup olmadığını tespit etmek mümkün ancak bu amaçla yapılan kan tahlillerinin ücretini kişi kendisi ödemek zorunda. CİHAN
31 Mart 2015 11:32
DİĞER HABERLER