Almanya'da mesleki eğitim alan göçmen gençler, iş bulmakta zorlanıyor

Meslek eğitimi gören göçmen ailelere mensup gençler, işletmelerinde büyük oranda destek gördükleri için hayatlarından büyük ölçüde memnun. Ancak meslek eğitimi yeri bulmak onlar için çok da kolay değil. Federal Meslek Eğitimi Enstitüsü'nün (BIBB) araştırmasına göre 2013-2014 eğitim döneminde meslek eğitimi için başvuruda bulunan göçmen ailelere mensup gençlerden sadece yüzde 29'u 2014 yılının sonuna kadar eğitim alabileceği bir işletmeyi ikna edebilmiş.

Göçmen ailelerden gelmeyen gençlerde ise bu oran yüzde 44. Meslek eğitimi yeri bulabilen göçmen ailelere mensup gençler ise tümüyle memnun değil. Bu gençler ilk zorluğu başlangıçta yaşıyorlar ve bir süre ayak uydurmada güçlük çekiyorlar. BIBB Başkanı Hubert Esser, bu zorlukların aşılmasının farklı kültürlerden gelen genç insanların potansiyellerinin kabul görüp istifade edilmesine bağlı olduğunu söylüyor. Esser'e göre bunun için genel şartların düzeltilmesi gerekiyor.

Göçmen ailelere mensup gençlerin dile getirdiği bir diğer problem ise meslek eğitimleri süresince nadiren yeni görevleri üstlenmeleri. BIBB araştırmasına göre bu gençler, monotonluktan kaynaklanan yükten şikâyet ediyor. BIBB uzmanları bu şikayetlerin önünü almak için onları düzenli olarak öğrenmeyi teşvik eden, çeşit açısından zengin faaliyetler meşgul etmeyi tavsiye ediyor. Aksi takdirde meslek eğitimi alan öğrencilerin motivasyonunu arttırmak zor hale gelecek.

Meslek eğitimi alan gençlerin çoğunluğu, göçmen ailelere mensup olmalarından bağımsız olarak kendilerinden beklenen görevleri yerine getirebilecekleri düşüncesinde. Gençlerdeki bu oran yüzde 78'i buluyor. Göçmen ailelere mensup gençler hayallerindeki mesleği icra etme noktasında daha şanssız bir durumda olsa da, eğitim gördükleri işletmelerde hüküm süren atmosferden memnun. İşleri zamanında bitirme baskısı göçmen olanların da olmayanların da ortak derdi.

BIBB Başkanı Esser, bu sonuçlardan yola çıkarak göçmen ailelere mensup gençlerin teşvikinin ekonomi verimlilik ve toplumsal refah açısından kaçınılmaz olduğunu söylüyor. Dün kutlanan 3. Çeşitlilik Günü vesilesiyle konuşan Esser, çeşitliliğin özellikle meslek eğitimi söz konusu olduğunda kalifiye eleman tedariki açısından belirleyici olduğunu söyledi.

BIBB 2007 yılında 'Çeşitlilik Anlaşması'nı (Charta der Vielfalt) imzalamış ve bu anlaşmanın hedeflerini kendi değerlerine dahil etmişti. BIBB'nin çalışanlarının yüzde 13'ünden fazlasını göçmen toplumun mensupları oluşturuyor. Charta der Vielfalt girişimi, işletmelerde ve kuruluşlardaki çeşitliliği teşvik ediyor. CİHAN
09 Haziran 2015 19:26
DİĞER HABERLER