Almanya'da nüfus artışı için tüp bebek yöntemi desteklenecek

Almanya'da yaşayan her yedi aileden biri çok istediği halde çocuk sahibi olamıyor. Evlat hasretiyle yaşayan çiftler pahalı bir yöntem olmasına rağmen tüp bebek yöntemiyle çocuk sahibi olmayı deniyor. Nüfusu yaşlanan Almanya tüp bebek yöntemini teşvik etmeye karar verdi. Toplam 6 eyalette çiftlere verilen maddi destek arttı.

Almanya'da her yedi çiftten biri çok istediği halde bir evlat sahibi olamıyor. Bazı çiftler evlat sahibi olabilmek için doktorların, hastanelerin kapısını aşındırırken bazıları da çeşitli nedenlerle, bilerek çocuk sahibi olmaktan vazgeçiyor. Bu durum demografik yapılı etkiliyor ve Almanya yaşlı nüfusun arttığı, bebek doğumlarının azaldığı bir ülke haline geliyor. Bunun önüne geçebilmek için Federal Alman Hükümeti, en büyük hayali bebeğini kucağına almak olan anne ve babaları desteklemek için yeni bir projeyi hayata soktu. Bu proje tüp bebek tedavisini teşvik etmeyi öngörüyor.

Federal Hükümet'in projesi kapsamında şimdiye dek Aşağı Saksonya, Mecklenburg-Vorpommern, Saksonya, Saksonya Anhalt ve Thüringen eyaletleri tüp bebek yöntemiyle bebek sahibi olmaya çabalayan anne babaları maddi olarak destekliyordu. Şimdi buna Berlin de katıldı.

Dünyada ilk kez 1978 yılında başarıyla uygulanan tüp bebek tedavisi masraflı bir yöntem. Masraflar 4 bin Euro'ya kadar çıkabiliyor. Şimdiye dek geçerli olan uygulamada sağlık sigortaları ilk üç tedavinin masraflarının yarısını üstleniyorlardı, diğer yarısını ise bebek sahibi olmak isteyen çiftler karşılıyordu. Yeni uygulama kapsamında çiftler ikinci ve üçüncü denemede ödedikleri yüzde 50 ücretin yarısını ödeyecekler. Söz konusu teşvikten yararlanabilmek için anne ile baba adayının 25 yaşından küçük olmaması, anne adayının 40 yaşını, baba adayının ise 50 yaşını aşmamış olması gerekiyor. Başkent Berlin'de tüp bebek tedavisini teşvik için 1 milyon 200 bin Euro tutarında bütçe ayrıldı. Bu bütçenin yarısını eyalet yarısını ise federal hükümet karşılıyor. Proje 12 Ağustos 2017 yılına kadar sürecek, büyük bir ihtimalle de süre uzatılacak.
Berlin'de ilk tüp bebek 1984'te doğdu

Berlin'de 445 bin 370 çocuk yaşıyor. Her yıl dünyaya gelen bebek sayısı ise ortalama 38 bin. Tüp bebek tedavisi imkanı Berlin'de 11 tıbbi kuruluşta sunuluyor. Bu kuruluşlarda yılda 6000 ila 7000 arasında tedavi uygulanıyor. Tedavi olmak için başka eyaletlerden Berlin'e başvuranların sayısı da oldukça kabarık. Tedavilerde ilk denemede genelde yüzde 50 başarı sağlanıyor, ikinci deneme oran yüzde 35 ile 43 arasında oluyor. Her denemede hamile kalma ihtimali azalıyor. Toplamda modern tıp sayesinde kadınların yüzde 40'ı hamile kalabiliyor. Teşvik imkanından yararlanmak için Berlin Sağlık Sigortaları Birliği'ne başvurmak gerekiyor.

"ÇOCUKLAR BİZİM GELECEĞİMİZ"

Berlin Sağlık Senatörlüğü Müsteşarı Emine Demirbüken-Wegner, Berlinli Türkler arasında da doğum oranlarının azaldığını, Türk ailelerin de giderek küçüldüğünü söyleyerek "Türkler eskiden çok çocuklu aileler olarak bilinirdi. 54 yıllık göç sürecinde çekirdek aile giderek küçüldü. Öte yandan Türkler arasında da evlat sahibi olmak isteyip de olamayanlar var. Biz Sağlık Senatörlüğü olarak Berlin'de evlat hasretiyle yaşayan çiftlerin maddi yükünü hafifletmek istedik, zira çocuklar bizim geleceğimiz." dedi. CİHAN
19 Ağustos 2015 15:50
DİĞER HABERLER