Almanya'da öğretmenler işini severek ve büyük bir sorumluluk duygusu içinde yapıyor. Bununla birlikte öğretmenlerin şikâyetçi oldukları bazı alanlar da var.
Öğretmenler sendikası VBE'nin araştırma kuruluşu Forsa yaptırdığı anketten çıkan sonuca göre öğretmenler özellikle okul politikasından memnun değil. Ankete katılan 1001 öğretmenden yüzde 85'i politikacıların verdikleri kararlarda okullardaki gerçek gündelik hayatı dikkate almamasını bir sıkıntı verici bir durum olarak görüyor.
Sonuçla ilgili görüşünü açıklayan VBE Başkanı Udo Beckmann, "Siyasetin görmezden gelmesi, bir taraftan kamuoyu önünde öğretmenlerden büyük taleplerde bulunurken diğer taraftan gerekli kaynakları sunmayı reddetmesi uygunsuz bir davranış." dedi.
Araştırma; öğretmenlerin motivasyonunu, çalışma şartlarını, meslek içi eğitim imkanlarını, ihtiyaç duyduğu donanımı, sağlığını, istihdamını, siyasete bakışını ve öğretmenlik okuyanları mercek altına almış. Buna göre öğretmenlerin yüzde 52'si mesleğini her şeye rağmen, yüzde 39'u ise her hâlükârda severek yapıyor. Yüzde 98'i de genç insanları bilgiyle donatmayı ve onlarla birlikte çalışmayı önemli buluyor. Öğretmenlerin yüzde 90'ı öğretmenlik yaptıkları alandan memnun, yüzde 84'ü ise büyük sorumluluk isteyen ve bağımsızlık sunan bir mesleğe sahip oldukları için öğretmen olmuş.
KEDİ KENDİLERİNİ MOTİVE EDİYORLAR
Bu sonuç VBE başkanını da sevindiriyor: "Anket öğretmenlerin kendi kendini motive etme konusunda yüksek bir kabiliyete sahip olduğunu gösteriyor. Bugün artan heterojenlik, engelli öğrencilerin aynı sınıflarda okuması ve mülteci çocukların eğitilmesi ile birlikte yüksek performans gösterenler onlar." Çalışma şartları söz konusu olduğunda öğretmenlerin yüzde 90'ı psikolog ve sosyal pedagoglarla birlikte ekip halinde çalışmanın gerekliliğine işaret ediyor.
Bunda en çok engelli öğrencilerin normal sınıflarda eğitime başlaması ve mülteci çocukların okula hazırlanması etkili oluyor. Öğretmenlerin üçte ikisi ise zor öğrenciler konusunda yalnız bırakıldıklarını düşünüyor.
DERS DIŞINDAKİ GÖREVLERİ ARTTI
Bir diğer şikayet konusu ise ders dışındaki görevlerin artması. Öğretmenlerin yüzde 66'sı artan ders dışı görevlerin çalışma saatleri içine denk düşmemesinden mustarip. Yüzde 59'u ise çok büyük sınıflarda homojen olmayan öğrencilere ders vermekten yakınıyor. VBE de özellikle mülteci akını ile birlikte daha çok pedagog istiyor. Öğretmenlik okumak isteyenlerin sayısının azalmasını endişe verici bir gelişme olarak gören sendikaya göre öğretmen piyasası silip süpürülmüş durumda.
Boşluklar geniş ölçüde farklı branşlardan gelen insanlarla dolduruluyor. Bu ise özellikle mülteci çocuklar gibi özel eğitime ihtiyaç duyan öğrenciler baz alındığında problemli bir gelişme.
Cihan CİHAN