Almanya'da yolcu otobüslerinin otoban ücretinden muaf olması tartışmaya açıldı

Almanya'da Ekim ayından itibaren 7,5 tondan daha ağır olan TIR'lar otoyol geçiş ücreti (Maut) ödeyecek. Ağırlığı 18 tona kadar olan yolcu otobüsleri ise bu ücreti ödemek zorunda değil. Hıristiyan Sosyal Birlik (CSU), Sosyal Demokrat Parti (SPD), Sol Parti ve Yeşiller'e göre bu bir haksızlık. Özellikle 50 kilometreyi aşan yolculukları kapsayan ulaşım piyasasına yolcu otobüslerinin de kabul edilmesiyle birlikte bu haksızlık daha çok göze batıyor. Geçen yıl bu otobüsler 19 milyon yolcu taşımış. Piyasa araştırmacılarının bu yıla ait tahminleri ise 30 milyon müşteriye işaret ediyor.

Bavyera Ulaşım Bakanı Joachim Herrmann (CSU), otomobillere otoyol ücretini öngören uygulamadan sadece otobüslerin muaf kalmasını pek gerçekçi bulmadığını söyledi. Hermann'a göre otobüs branşını sisteme doğru biçimde entegre edecek bir yol bulunmasını istedi. Ulaşım Bakanı, trenler bile ray kullanımından dolayı ücret öderken otobüslerin de yükün altına girmemesini adil bulmadığını dile getirdi. DeutscheBahn da (DB) uzak yol kat eden otobüsler için ücret ödenmesini istemiş ve bu araçların vergi ve harç gibi ödemelerden dolayı tercih edilmeye başlandığına dikkat çekmişti.

Yeşiller ve Sol Parti ise otobüslerin otoban ve köprülere verdiği maddi zarara dikkat çekerek muafiyetin haksız olduğunda ısrar ediyor. Federal Ulaşım Bakanı Alexander Dobrindt ise henüz bu konuyla ilgili planı olmadığını dile getirdi. Bu da 2017 yılına kadar durumun değişmeyeceği anlamına geliyor. Dobrindt, yolcu başına her kilometre için alınacak 0,2 Cent'in demiryolu ile yolcu otobüsleri arasındaki sıkı rekabeti değiştirmeyeceğinden yola çıkıyor. Bakan, DB'ye kendi yolcu otobüslerini müşteriye daha iyi hitap eden imkânlarla piyasaya sürerek rekabet etme tavsiyesinde bulunuyor.

Otoyol geçiş ücreti, CSU'nun ısrarı üzerine yürürlüğe girmiş ve yabancı ülke plakalı araçlardan da istendiği için uzun süre tartışılmıştı. CİHAN
11 Ağustos 2015 15:11
DİĞER HABERLER