Almanya'da yeme bozukluğundan mustarip gençlerin sayısının ciddi oranda artış kaydettiği belirtildi.
Barmer GEK adlı sağlık sigortasının araştırmasına göre, yeme bozukluğu rahatsızlığının en çok görüldüğü yerlerden biri başkent Berlin. Berlin'de yaşları 13 ila 18 arasında değişen gençlerde aşırı zayıflama, aşırı yemek yiyip kusma, yemek yeme bağımlılığı gibi rahatsızlıklarda, bir yıl öncesine kıyasla yüzde 50 oranında artış görüldü. Brandenburg eyaletinde ise bu rahatsızlıkların oranı beş yıl içinde iki kattan daha fazla arttı.
Artış, tedavi için doktora başvuranların sayısında da kendini gösteriyor. Berlin'de geçen yıl bu sebeple 3 bin 24 kişi doktora gitmiş. 2009 yılında bu sayı 2 bin 558 olarak kayıtlara geçmişti. Bu yüzde 18 oranında bir artış anlamına geliyor. Brandenburg'da ise aynı zaman dilimindeki artış yüzde 22 olarak hesaplanmış. Almanya genelinde bu oran yüzde 14,4. Rheinland-Pfalz, Aşağı Saksonya ve Bremen de yeme bozukluklarının had safhada görüldüğü eyaletler arasında. Rheinland-Pfalz'da beş yıl içinde doktora gidenlerin oranı yüzde 27 oranında artmış. Aşağı Saksonya'da ise 2009 yılında 3 bin 400 kişi doktora başvurmuş. Bu rakam geçtiğimiz yıl yüzde 18 oranında artarak 4 bine yükselmiş. Bremen'deki artış da yüzde onu buluyor. Thüringen'de bu oran yüzde 16,6, Saksonya'da yüzde 19,7, Saksonya-Anhalt'ta yüzde 9,3 olarak hesaplanmış. Bu eyalette sadece gençler değil, 30 ila 40 yaşları arasındaki yetişkinlerde de ciddi oranda artış görülüyor.
Öte yandan, yeme bozuklukları en çok genç kızlarda görülüyor. Berlin'deki bir danışmanlık bürosunda çalışan Martina Hartmann müşterilerinin yüzde 90'ının kadın olduğunu söylüyor. Toplumsal ve medyatik baskı, yaşlanmaktan korkma, yıllar süren diyetler ve doğum sonrası kilo alma gibi unsurların, genç kızların yemek yeme alışkanlığını etkilediği belirtiliyor.
Berlin Sağlık Senatörlüğü de ergenlik çağındaki erkekler arasında görülen yeme bozukluklarını işaret ediyor. Bazı uzmanlar Fransa'da olduğu gibi aşırı derecede zayıf mankenlerin podyuma çıkmasını yasaklanmasından yana tavır koyarken, siyasiler bu yaklaşıma mesafeli duruyor. CİHAN