Almanya'daki Türk aileler yaşlı bakım sisteminden gereğince yararlanamıyor

Almanya'da yarım asrı geride bırakan ve artık ikinci kuşağı bile yaşlanmaya başlayan Türkler, dil engeli, çekingenlik ve kültür farkı gibi nedenlerle yaşlı bakım sisteminden yeterine yararlanamıyor.

Türk yaşlılar ve aileleri, onlarca yıl bakım sigortası ödedikleri halde Alman yaşlı sisteminin sunduğu pek çok imkandan yararlanamıyor. Bu durum Alman resmi makamlarını harekete geçiridi. Köln'de bakım evleri işleten AWO kurumu bir süre önce, Köln Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle, yaşlılar için Türkçe danışma merkezi "Semtimiz Ehrenfeld" projesini başlattı.

Semtimiz Ehrenfeld projesinin yeni koordinatörü Bağnu Yazıcı, bakıma muhtaç yaşlısı olan Türk ailelere ulaşarak yol gösterecek 12 'multiplikatör' yetiştirdi. Proje kapsamında altıncı eğitim kursunun mezunu 12 gönüllü multiplikatör sertifikalarını düzenlenen törenle aldı.

Proje koordinatörü Bağnu Yazıcı, kursiyerlerin toplam 30 saatten oluşan bir eğitim kursu gördüğünü söyledi. Yaşlılık yardım sistemi içerikli kurslar kapsamında kursiyerlerin, bakıma muhtaç yaşlılar için hangi yardımlara başvurulabileceğini öğrendiklerini kaydeden Yazıcı, "Bakım kasasından alınan yardımlar, para yardımının nereden alınacağı, bakımı kim üstlenebilir, evde hasta bakım servislerinden hangi destekler alınabilir gibi konularda eğitim aldılar. Ayrıca demans, alzheimer hastalıkları hakkında bir günlük eğitim verildi. Yaşlının vasi tayini hakkında da bilgiler sunduk. Alman Kızılhaç'ı yaşlı danışmanlık merkezinden bir uzman sunum yaptı. Eğitimlerimiz arasında evden acil çağrı sistemi hakkında da bilgiler verildi." dedi.

ÇEVRELERİNDEKİ TÜRK YAŞLI VE AİLELERİNE YOL GÖSTERECEKLER

Multiplikatörlere seslenen Yazıcı, "Bilgileri edindiniz, bunları etrafınızdaki insanlara yaymak sizin göreviniz. Aileler, bizim yardıma ihtiyacımız var, Almancamız pek iyi değil, nereye, hangi dilekçeyi vereceğiz dedikleri zaman onlara siz yardımcı olacaksınız. Bana her zaman danışabilirsiniz. Yaşlı danışmanlık bürolarından da destek alabilirsiniz." dedi. 'Semtimiz Ehrenfeld'in bu altıncı eğitim kursu olmakla birlikte kendisinin ilk kursu olduğunu kaydeden Yazıcı, Türk ailelerin Alman yaşlı sisteminin sunduğu önemli imkanları pek bilmediklerine vurgu yaptı ve "Haklarını pek bilmiyorlar. Bir de çekingenlik ve dil engeli var." dedi.

AİLE KENDİ YAŞLISINA BAKTIĞI İÇİN BAKIM MAAŞI ALABİLİYOR

Türk ailelerin bilgi eksikliği oldu konuları anlatan Yazıcı, "Bir insanın sağlık sigortası olduğunda otomatik olarak bakım sigortasına da bağlıdır. Yaşlılıkta, hastalık söz konusu olduğunda bu bakım sigortasından para talep edilebiliyor. Yani kendi ailesi bakıyor olsa da yaşlısına bakımı için para alabiliyor. Bunun miktarı bakım derecesine, kaç saat bakıma muhtaç olduğuna göre değişiyor ve aylık bir para bağlanıyor. Toplumumuzda 'ben yaşlıma zaten bakmalıyım' deyip bakılıyor. Ama bir kız annesine bakıyor bile olsa bakım ücreti alabiliyor. Bu haktan habersiz olmak Türk aileler için bir kayıp." açıklamasında bulundu.

ÖZÜRLÜ VE SÜREKLİ HASTAYA BAKMAK DA AYNI KAPSAMA GİRİYOR

Alman yaşlı bakım sisteminin çok kapsamlı olduğunu kaydeden Yazıcı, "Evde bakım, yarı ev ve yarı tesislerde bakım, bir de huzurevinde bakım söz konusu. Birinci ve ikinci bakım türünde yardımlar talep edilebiliyor." dedi. Bakım kasasının sunduğu imkanlardan sadece yaşlı bakanların değil, bakıma muhtaç özürlü veya sürekli hastaların da faydalanabildiğini kaydeden Yazıcı, "Özürlü bir çocuğu olan aynı yardıma başvurabiliyor. En az altı ay bakıma muhtaç olan hasta veya yaşlısı olan bakım yardımı dilekçesi verebilir." diye konuştu. Yazıcı, adı Semtimiz Ehrenfeld olsa da tüm Köln için Türk gönüllüler yetiştirdiklerine dikkat çekti. CİHAN
22 Aralık 2015 16:29
DİĞER HABERLER