Almanya dışında bir yıldan fazla yaşayanın oturumu iptal edilebilecek

BERLİN (CİHAN)- Almanya'da Federal İdare Mahkemesi Türk vatandaşlarını üzecek bir karar verdi. Almanya'da oturumu olup da bir yıldan fazla yurt dışında kalanların oturumları iptal edilebilecek. Mahkemenin kararı özellikle Almanya'dan emekli olup da Türkiye'de yaşayanları olumsuz etkileyecek.

Almanya'da süresiz oturumu olup da yaşamının bir kısmını Türkiye'de geçirmek isteyen Türk vatandaşlarına üzücü haber, merkezi Leipzig'de bulunan Federal İdare Mahkemesi'nden geldi.

Mahkeme, Türk vatandaşların Türkiye ile Avrupa Birliği arasında 1980'de imzalanan ve buna bağlı olarak Avrupa Adalet Divanı'nın almış olduğu "Türk vatandaşlarının oturum hakları kötüleştirilemez" hükmüne aykırı olarak bir yıldan fazla Almanya dışında yaşayan Türklerin oturumunun iptal edilmesine karar verdi. Az.: 1 C 19.14 dosya numaralı kararla mahkeme Almanya'da yaşayan Türk vatandaşlarının oturum haklarını kötüleştirmiş oldu. Süresiz oturum haklarını düzenleyen yönetmelik, AB dışındaki ülke vatandaşlarının oturumlarının; 12 ay boyunca Almanya dışında yaşamaları durumunda iptal edilmesini öngörüyor.

Federal İdare Mahkemesi'nin verdiği kararla Türk vatandaşlarının şartları AB vatandaşlarına göre kötüleştirildi. Avrupa Birliği üyesi ülke vatandaşları, iki yıl Almanya dışında yaşayabiliyorlar. AB ile üyelik müzakeresi yürüten ülkeler birlik üyelerinde özel haklar elde edebilirken, AB ile üyelik müzakeresi yürüten Türkiye vatandaşların hakları kötüleştirilmiş oldu. Türkiye ile AB arasında 1980 yılında imzalanan anlaşmanın sadece ekonomik amaçlar için geçerli olduğunu ileri süren Federal İdare Mahkemesi Senato Başkanı Uwe-Dietmar Berlit, anlaşmanın oturum haklarına etki edemeyeceğine hükmetti.

AB vatandaşlarının sınır dışı edilmemesine yönelik özel korumanın Türk vatandaşları için geçerli olmayacağını ifade eden Hâkim Berlit, bir insanın bir yıldan fazla Almanya'yı terk etmesi halinde bunun hukuken oturum hakkından vazgeçecek kadar yaşamının merkezini değiştirmesi anlamına geldiği yorumunu yaptı.

Federal İdare Mahkemesi'nin Türklerin oturum haklarını kötüleştiren karar alması şu şekilde gelişti: 1988 yılında evlilik yoluyla Almanya'ya gelen Türk vatandaşı Hacı Y., 1993 yılında süresiz oturum hakkını elde etti. Eşinden ayrılan Hacı Y., 2003 yılında iltica başvurusu reddedilen bir kadınla ikinci evliliğini yaptı.

Aile birleşimi vizesi de alamayan kadın oğluyla birlikte Türkiye'ye geri döndü. Berlin'de yaşayan Hacı Y. de Ekim 2004 ve Mart 2006 arasında eşiyle birlikte Türkiye'de yaşadı. Daha sonra tekrar Almanya'ya geri döndü. Berlin Yabancılar Dairesi 2006 yılında Hacı Y.'nin uzun süre Almanya'da yaşamadığını ve ikametgâhının olduğu evden, Berlin'de olmaması nedeniyle kaydının silindiğini tespit etti. Yabancılar Dairesi, Hacı Y.'den Türkiye'ye dönerek oradan yeniden vize başvurusu yapmasını talep ederek süresiz oturumunu iptal etti.

Hacı Y.'nin 2011 yılında Türk makamlarından Türkiye'de kaldığı süreleri belirten belgeyi sunduğu ve Yabancılar Dairesi'nin de Almanya'yı terk etmesi için süre verdi. Berlin İdare Mahkemesi'nin Hacı Y.'yi haklı bulsa da Berlin- Brandenburg Eyalet Yüksek Mahkemesi kararı bozarak sınır dışı kararı verdi ve Federal İdare Mahkemesi de bu kararı onayladı. CİHAN
27 Mart 2015 15:08
DİĞER HABERLER