Merkel hükümeti, imamların Almanya’da yetiştirilmesini sağlamak, bu yolla da Türk hükümeti başta olmak üzere, yabancı siyasi güçlerin Müslüman toplumu üzerindeki nüfuzunu sınırlandırmak için düğmeye bastı.
Bir süredir Almanya ile gerilim konusu olan Diyanet imamları için artık düğmeye basılıyor.
Almanya’da yaklaşık 4 milyon 500 bin Müslüman yaşıyor, bunların 3 milyonu ise Türkiye kökenli. Ülke genelinde yaklaşık 2 bin 500 camide görev yapan imamların yüzde 90’ı yurtdışından geliyor ve bunların büyük bölümünü de Türkiye’den gelen imamlar oluşturuyor.
DW Türkçe’nin haberine göre Angela Merkel hükümeti, imamların Almanya’da yetiştirilmesini sağlamak, bu yolla da Türk hükümeti başta olmak üzere, yabancı siyasi güçlerin Müslüman toplumu üzerindeki nüfuzunu sınırlandırmak için harekete geçti.
Haberde imamların görüşlerine de yer veriliyor. Almanya doğumlu 43 yaşındaki imam Murat Gül, Berlin İslam Federasyonu Başkanı, aynı zamanda Rosa Parks İlkokulu’nda İslam din dersi veriyor.
“Türkiye’deki mantalite Almanya’dakine uymayabiliyor” diyen Gül, Türkiye’den gelen imamların Almanya’daki Müslüman toplumunun ihtiyaçlarına her zaman hitap edemediğine, bir imamın görev yaptığı toplumun dilini, kültürünü ve yaşam koşullarını bilmesinin büyük önem taşıdığına vurgu yapıyor.
“İslam evrensel bir din. Ancak Kuran’ı Kerim, hangi toplumda yaşanıyorsa o toplumun dilinde Kuran’ı tebliğ etme mesajını vermektedir” diyen Gül, özellikle genç nesillere Almanca hitap etmenin önemine dikkat çekerek şunları kaydediyor:
“Bir keresinde çocuklara ‘Hadi hep beraber Kelime-i Şehadet getirelim’ dedim çocuğun birisi kalktı gidiyor. ‘Nereye gidiyorsun?’ dedim? ‘Hocam Kelim’i Şehadet’i getireceğiz ya’ dedi… Ya da mesela ‘Helaya girilirken okunacak dua’ dedim çocuk ‘Hocam hela neresi?’ diyor… Konuları Almanca anlatmanız onların daha iyi anlayabilmesine katkı sağlıyor.”
Almanya’da imam yetiştirilmesinin çok yararlı olacağını düşündüğünü söyleyen Gül, bazı çekincelere sahip:
“Ne yazık ki imamlık buradaki gençler için çok cazip değil, çünkü hem gelecek garantileri yok, gelirleri çok cazip değil, cazip hale getirilecek koşulların muhakkak oluşturulması gerekiyor.”
Müslüman toplumuyla ilişkilerden sorumlu İçişleri Bakan Yardımcısı Markus Kerber, DW Türkçe ’ye yaptığı açıklamada, “Artık imamların Türkiye’deki Diyanet tarafından buraya gönderilmesini istemiyoruz” diyor.
İçişleri Bakanlığı, bir süre önce yurtdışından gelecek din görevlileri için Almanca bilme zorunluluğu getirileceğini duyurdu. Savunma Bakanlığı da, orduda görev alacak Müslüman din görevlilerinin, Almanca bilmesini ve Almanya’daki kabul gören bir enstitüden mezun olmasını istiyor.
15 Temmuz darbe girişimi sonrasında, Almanya’da görevli bazı imamların casusluk faaliyetlerinde bulunduğu iddiaları, DİTİB’in bazı camilerinde Türk ordusunun Afrin harekatına destek için etkinlikler düzenlenmesi ve bir etkinliğine Müslüman Kardeşlerin de katılması, Alman medyasında geniş yer bulmuş, siyasette de tepkilere yol açmıştı.
DİTİB Genel Sekreteri Abdurrahman Atasoy ise bugünden yarına binden fazla din görevlisinin finansmanı için hemen kaynak bulunmasının kolay olmadığını ancak imamların Almanya’da yetiştirilmesi ve iş imkanı sağlamayı amaçlayan çalışmalar yürüttüklerini söylüyor.