Ekonomik Kalkına ve İşbirliği Örgütü (OECD) Almanya'nın 3 yaş ve altı çocuklara yönelik eğitim çalışmalarını överken göçmenlere yönelik fırsat eşitliğini artırıcı adımlar atmasını istedi.
Alman eğitim sistemine hem övgü hem eleştiri geldi. Ekonomik Kalkına ve İşbirliği Örgütü (OECD), 2015 Eğitim Raporu'nda üç yaş altı çocuklara sunulan eğitim imkanlarını övdü. OECD, Almanya'da üç yaşındaki çocukların yüzde 92'sinin erken eğitime katıldığını belirterek bunun 2005'de yüzde 80 olduğuna dikkat çekti. İki yaşındaki çocuklarında yüzde 59'unun kreşe gittiği belirlendi. OECD ülkelerinde iki yaş çocukların erken eğitime katılma oranlarının yüzde 39 olduğu kaydedildi.
MESLEK EĞİTİMİ, GENÇLERE FIRSAT EŞİTLİĞİ SUNUYOR
OECD 2015 Raporu'nda Alman meslek eğitim sisteminin gençler arasındaki fırsat eşitliğine büyük katkı sağladığı belirtildi. Almanya'da, meslek eğitimi yoluyla gençlerin çalışma piyasasına uyumunun başarılı şekilde gerçekleştiği kaydedildi. Meslek eğitimimin göçmenlere ve mültecilere, iş piyasasına girişleri için önemli bir avantaj sağladığını belirten OECD Genel Sekreter Yardımcısı Stefen Kapferer, Almanya'da nüfusun yaşlandığını ve yakın gelecekte daha fazla çalışanın emekli olacağına dikkati çekti.
GÖÇMENLERE VE MÜLTECİLERE YÖNELİK FIRSAT EŞİTLİĞİNİ ARTIRICI ADIMLAR ATILMALI
Alman eğitim sisteminin gelen mültecilere göre şekillenmesi gerektiği uyarısında bulunan OECD, mültecilere yönelik özel eğitim imkanlarının olmadığına dikkati çekti. OECD Başkan Yardımcısı Kapferer, meslek eğitiminin bir başlangıç olmakla birlikte mültecilerin ihtiyaçlarına yönelik özel çalışmalar yapılması gerektiğini ifade etti. Göçmen kökenli çocukların eğitimde başarılarının artığına vurgu yapılan OECD Raporu'nda, göçmen kökenli öğrencilerin eğitimde fırsat eşitliğinden faydalanmaları için adımların devam ettirilmesi istendi. Erken yaşta Almanca eğitiminin başarıyı artırdığını söyleyen Federal Eğitim Bakanı Johanna Wanka, "Erken eğitimin imkanlarının avantajlarından göçmen ve mülteci çocuklar yararlanıyor." dedi.
TÜRKİYE, GENÇLER ARASINDAKİ İŞSİZLİKTE EN KÖTÜLER ARASINDA
OECD üyeleri arasında gençlerin işsizlik ve meslek eğitiminde en kötü oldukları ülkelerin başında Türkiye geliyor. Türkiye'de 20-24 yaş arasındaki gençlerin yüzde 36,30'nun hem işi hem de meslek eğitimi olmadığı belirlendi. Gençlerin durumlarının en iyi olduğu ülkeler ise Lüksemburg, İzlanda ve Norveç olarak açıklandı. CİHAN